onsdag 19 augusti 2015

Trädgårdprojekt i Hult

Fördelen med en sommar som varit lite småkylig är att det varit perfekt projektväder. Under de där riktigt varma härliga sommardagarna vill en inte gräva och bygga i trädgården då vill en istället ligga på stranden eller bada i havet. Således har den här sommaren varit alldeles perfekt när en tänker på det.


Förra året planterade jag nepeta lite här och var i våra planteringar. I år har den verkligen tagit fart och breder ut sig ordentligt. Nepeta i kombination med lavendel har blivit en riktig favorit.


Ett av de första projekten i år var den nya planteringen i den övre delen av trädgården.  Ditt flyttades blommor som inte riktigt fick plats i andra planteringar. Den tjusiga grenen som pryder planteringen har yngsta barnet hittat på stranden och tagit med hem. Gillar hur den har slipats och formats av vattnet.


De senaste dagarna har planteringen även kompletterats med lite nya växter. Några med ordentlig höjd för att verkligen utgöra ett blickfång i trädgården.


Ett annat av sommarens projekt är växthuset. Först har växthuset renoverats efter vinterns stormar. Sedan har vi byggt två altaner runt växthuset samt två ordentliga odlingslådor. I den vänstra odlingslådan växer massor av gurka och i den andra får pumpor och squash samsas om utrymmet.


Huset i Hult i bakgrunden och framför syns vårt fina uterum som var förra årets stora projekt. Nedanför uterummet ligger vår älskade rosenträdgård som var det stora projektet sommaren innan. Odlingslådorna har vi fyllt på med några fler för varje säsong. Nästa år blir det som jag tidigare skrivit en odlingstunnel som skall utöka odlingarna. Den skall ligga precis där jag stod när bilden togs. Om odlingarna slår väl ut är det kanske dags att börja planera för en jordkällare.


Egentligen skulle vi inte starta några fler projekt i år. Tanken är ju att vi ska renovera köket. Å andra sidan behövde vi verkligen en trappa i vår slänt. Där trappan nu är brukade vi tidigare gå mellan de olika nivåerna. Inte helt säkert och verkligen inte bekvämt. Nu har vi istället en ordentlig trappa att gå i och dessutom råkade vi av bara farten bygga ett litet soldäck framför uterummet.


Med den nya trappan och altanen fick vi en naturlig utökning av rosenträdgården. Till nästa år skall det även planteras rosor på andra sidan trappen. Härligt att vi nu har plats för många fler sorter, vi har ju bara tjugosex sorters rosor och kan då verkligen behöva fler. Den fina trappan har maken för övrigt byggt helt på egen hand vilket jag är riktigt imponerad över.


Genom våra olika projekt har trädgården verkligen blivit en härlig trädgård. Verkligen fantastiskt hur hela trädgården har förvandlats på bara några få år. Idag är det omöjligt att förstå hur den en gång var helt igenväxt och lämnad åt sitt öde.

3 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Vad härligt det låter! Och en fungerande trappa gör så himla mycket när trädgården ligger i nivåer. Ett tag sprang vi upp och ner i en lerbacke, när det var vinter och ungarna var små fick jag dra dem ner till duschen (som vi hade i källaren i huset intill) i en pulka, för att inte tala om när gubben bröt benet och ambulansmännen fick vingla i backen med båren... Jag säger bara grattis till trappen :-) Nu har vi en fungerande trapp mellan gårdarna. Underbart!!! Livet är ett äventyr :-) Kram

Choices by Annie sa...

Ni börjar verkligen få en helt fantastisk trädgård. Så vackert.
Här har vi inte gjort mer i trädgården än byggandet av altanen. Men det var ett tillräckligt stort projekt för i år ;)

Fin dag till dig.
Kram
Annie

Hemkära Hanna sa...

Ni har verkligen fått till det underbart och självklart behöver ni fler rosor!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...