fredag 28 augusti 2015

Hilmas Alaska

Blickar tillbaka över sommaren och konstaterar att den haft mycket fint innehåll. En av de allra finaste dagarna både när det gäller väder och sällskap var när Sophie, Regina och jag for till Alaska på Norra Långön. Alaska är en sådan där plats som jag i många år velat åka till men det har som aldrig blivit av. Det vill säga förrän i år. Till Alaska tar en sig med båt från Strömstad. Båtturen tar ungefär tjugo minuter och är verkligen trevlig. Väl framme väntar en ö med ett otroligt vackert läge, med badstränder, vackra promenadstråk och Hilma Svedals otroligt vackra trädgård.


Hilma är verkligen en intressant människa och genom Alaska kan vi idag se en del av hennes visioner och styrka. Hon föddes 1870 på en ö i närheten av Norra Långön. När hon var 26 år utvandrade hon till New York där hon under några år arbetade som hembiträde. Hilma var dock en kvinna som inte var rädd för utmaningar och prövade en ny karriär som guldgrävare i Alaska. På 1920-talet återvände hon till Strömstad och började att bygga sitt Alaska för egen hand. En imponerande bedrift för vem som helst men med tanke på hennes ålder än mer imponerande.


När vi besökte Alaska valde vi att börja med att följa stigen tvärs över ön där en sandstrand skulle finnas. Förutom att vi mycket riktigt hittade en otroligt fin strand fick vi också en riktigt vacker promenad. Dessutom passerade vi under Hilmas egen Golden Gate. Hennes bro stod dessutom klar innan dess förlaga i San Francisco.


Den första vintern på ön bodde Hilma i stugan på bilderna ovan. Den är bara ett enda litet rum och verkligen inte mycket till hus. Det krävs onekligen kraft och visioner för att klara av bedriften att göra något sådant. Hon byggde senare ett värdshus på ön som fick heta the Golden Inn och kom att bli mycket uppskattat. Dessvärre finns ingenting av detta kvar idag då värdshuset brann ner på 1960-talet. Statyn på bilden föreställer Hilma.


Det som finns kvar idag är en alldeles fantastisk trädgård bestående av både sten och blommor. Allt tillverkat av Hilma. Jag gillar verkligen kontrasterna mellan den hårda stenen och det levande i trädgården. Kontraster skapar spänning och intresse.


Trappor, valv, fyrar, urnor... det finns inte någon hejd på kreativiteten!Jag fick mycket ny inspiration till trädgården hemma i Hult från besöket på Alaska. Sten är något vi har använt oss av sedan tidigare. Nu ser jag dock många fler användningsområden och möjligheter.Något jag särskilt tycker om är alla de olika rum som har skapats i trädgården. Sten, trappor och växter har använts för att dela av och rama in. Det hade onekligen varit spännande att se denna trädgård i sin glans stora dagar.


Alaska är verkligen en fantastisk livsgärning och jag är riktigt glad över att ha varit där.


Alaska lämpar sig väl för en heldags utflykt. Även om trädgården inte är jättestor går det att förlora sig i all kreativitet och alla vackra blommor. Dessutom är badplatsen riktigt bra och vägen dit vacker. Vi hade med oss en välfylld picknickkorg och kunde både äta lunch och fika i lugn och ro i solen. Även på utflykt måste givetvis kaffet drickas ur kopp, något annat alternativ finns inte!

5 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Alaska låter exotiskt i mina öron! Vad vacker med blandningen av sten och blommor! Ett av mina favoritcitat är "make roses by shit" och stenar kan verkligen vara ett elände när man vill bruka jorden. Men att vända hindret till möjlighet och göra stenläggningar, stengärsgård, stentrappor, stenfigurer... Och så blir det SÅ vackert tack vare alla stenar! Ser ut att ara en helt underbar resa! Ha en fortsatt fin helg! Kram

Helena sa...

Men vilken vacker plats! Visst inte ens att den fanns. Tänkte först att det var Alaska over there, men förstod ganska snart att det var det inte. Tack för tipset!

Christina sa...

Vad fint! Fantastiskt vackert med all sten i kombination med växter och natur. Tack för tipset!

Önskar dig och de dina en fortsatt fin helg!
Kram

Julia sa...

Que fotos expectaculares y el último desayuno rico, rico.Si eres de los que disfrutais con el sol y te encanta la naturaleza… ¡quédate a ver! Elracodeldetall.blogspot.com, porque en este post os traigo un trocito de bosque con algunas ideas para decorar con troncos y ramas. Alucinarás con la de cosas originales que se puede llegar a hacer. Te espero !!

Hemkära Hanna sa...

Vilken beundransvär människa!!!!
Det ser verkligen oerhört vackert ut. Jag har aldrig förr hört talas om detta ställe. Tack att jag fick följa med så här lite efteråt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...