måndag 17 augusti 2015

Kulturminnen i Blomsholm

Visst är det märkligt hur en kan åka förbi vissa platser och helt missa att det är ett ställe där en borde stanna. Tidigare i somras var Sophie, Regina och jag på utflykt. På vägen hem passerade vi en skylt som jag passerat oräkneligt många gånger men aldrig egentligen reflekterat över. Nu hade vi gott om tid och Regina föreslog att vi skulle ta oss en omväg och se vart skylten ledde oss. Först passerade vi Blomsholms säteri från 1600-talet. Där finns ett museum med en statarbostad inredd som på den tiden Sverige hade statare. Dessvärre hann vi inte med ett besök där denna gång, men har ju då en anledning att återvända till Blomsholm. Det som vi istället besökte var Blomsholms skeppssättning och domarring.


Även utan den vackra skeppssättningen skulle detta vara en plats värd att besöka. Naturen och utsikten är verkligen vacker. Skeppssättningen ligger på en höjd vilket innebär att den syns väl samt att utsikten från den är fantastisk.


Fyrtioen meter lång och nio meter bred och består av totalt fyrtionio stenarÄven idag skulle det krävas en ordentlig arbetsinsats för att resa dessa stenar. Svårt att förstå hur det ens var möjligt vid tiden då de restes.Inne i skeppssättningen ligger en minnessten som lagts dit av familjen som tog över säteriet i mitten på 1600-talet
På vägen mellan skeppssättningen och domarringen ligger ännu ett kulturarv. Förvisso inte lika gammalt som de övriga båda men likväl en del av historien. En övergiven kvarn intill en å vittnar om en annan tid. Idag flagnar färgen och dess fönster är trasiga. En gång var detta en livlig plats som gav många arbete. I min mening lika viktig att bevara som forntida landmärken.


Tänk vilken spännande verksamhet som skulle kunna rymmas i en gammal kvarn. Där finns både yta och höjd i taket. Vem vet kanske får byggnaden ett nytt liv som något helt annat än industri.


Från domarringen har en utsikt över skeppssättningen. Dessutom finns där gravar från järnåldern och en otroligt vacker miljö. På vägen mellan domarring och skeppssättning passerade vi dessutom en stuga med en otroligt vacker trädgård vilket gjorde promenaden synnerligen trevlig.

1 kommentar:

Sandra sa...

Vilka fantastiska bilder!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...