lördag 11 oktober 2014

När träden faller

Idag har vi röjt ordentligt här i Hult vilket har varit fantastiskt roligt. När vi köpte huset i Hult för tio år sedan var hela trädgården igenväxt. Vi ägnade många månader åt att röja trädgården från sly, granar och den förhatliga rönnspirean. När vi röjt så mycket som vi orkade tänkte vi inte så mycket på det faktum att det fortfarande var gott om träd på tomten. Lite väl gott om träd kan en konstatera efter att ha promenerat runt längs tomtgränsen. En bekant påpekade att det verkade onödigt att ha skogen på tomten när hela skogen är full av skog. Onekligen sant och just därför har vi röjt idag.


Till vår hjälp hade vi goda vänner med lite mer vana och erfarenhet av att fälla träd än vad Raimo och jag har. Mitt jobb förutom att dokumentera det som skedde var att bära stockar och lägga dem på hög.


Efter några timmars arbete hade vi avverkat ungefär en tredjedel av allt som skall bort. Katten Elvis som inte är så förtjust i regn låg inne och sov hela tiden som vi jobbade. Han såg onekligen förvånad ut när han kom ut och inspekterade noga allt vi hade gjort. Huruvida han var nöjd eller inte framgick däremot inte.


Gran och sälg har röjts bort medan vi har sparat björk och asp. Några träd är ju fint att ha kvar tänker jag. Nu ser det plötsligt ut som om björkarna är många fler än tidigare. Genom att röja runt dem framträder de mycket tydligare än innan. Nu återstår bara att få bort allt ris från gräsmattan innan det är dags för nästa omgång. Nästa gång blir det dock lite svårare eftersom det då är riktigt stora granar som skall tas ner. Vi har planerat lite idag och klurar på hur de bäst skall hanteras. Vore ju synd om de landade i rosenträdgården eller på växthuset.


Precis vid vägen har vi sparat ett par stora granar eftersom de fungerar som insynsskydd. Inte för att vi är så hemliga men det är ändå skönt att inte ha full insyn i trädgården från alla håll. Vår tomt ligger precis i en korsning så två utmed två sidor av trädgården löper vägar. Längs den ena finns sommartid en praktfull häck av plymspirea och även några granar. Den andra sidan är dock helt öppen och vi funderar på att plantera en häck med tuija där. Jag tycker det är fint med något som är grönt året om så länge som det inte är gigantiska granar.

1 kommentar:

Christina sa...

Vackert med björkarna och skogsträdgård. Att såga ner höga granar låter som en utmaning i sig.
Önskar er en fin söndag :)
Kram Christina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...