tisdag 10 september 2013

Vitlycke museum

Idag var det plötsligt höst i Hult och när jag tittade ut på regnet i morse kände jag att nu var jag redo att släppa sommaren och välkomna hösten som faktiskt är en alldeles ljuvlig årstid. September och oktober är verkligen perfekta månader att ge sig ut på utflykter i skog och mark. Normalt sett finns det ju mycket bär att plocka så här års men i år blev det inte så på grund av den märkliga och kalla våren. Svamp finns det dock gott om även i år. Fast hösten passar ju inte bara bra till utflykter i skog och mark utan för alla typer av utflykter. Vitlycke museum i Tanum besökte vi senast i början av augusti men det är en plats som tål att besökas många gånger. Även om själva utställningen inomhus inte har hunnit ändras sedan dess är det ett levande museum utomhus med djur och natur. Dessutom ligger Vitlycke mycket vackert och är väl värt ett besök bara för möjligheten att vandra runt i omgivningarna.





Intill museumet finns en bondgård med två hus som skall representera olika tider under bronsåldern. Det äldre av husen är mycket enkelt och spartanskt. Det yngre huset är även det mycket enkelt men det syns tydliga skillnader husen emellan. Barnen konstaterade att människorna som bodde där hade blivit bättre på att bygga hus men att huset hemma i Hult var bättre än ett bronsåldershus! På gården finns även odlingar på samma vis som på bronsåldern och det var onekligen spännande att titta och känna igen mycket av det som odlades.


Förutom att det finns charmiga djur att hälsa på fanns där också möjligheten att testa att göra färgglada snören. Snöret gjordes av fyra snören som hängde från taket och som två personer sedan kastade mot varandra så de snurrades ihop. Låter lite snurrigt märker jag, svårt att förklara men resultatet blev fint. Vi har testat att göra det hemma och det var verkligen uppskattat av tjejerna.



Även om utställningarna och lantgården var riktigt uppskattade av barnen så var de liksom jag helt fascinerade av hällristningarna. Att vi kunde stå och titta på något som skapats av människor för så länge sedan. Det sätter lite vårt slit och släng samhälle på sin spets. Hur mycket av det som görs idag kommer människor om tusen år att kunna titta på? Vi stannade länge och tittade på hällristningarna och ganska snart började barnen berätta berättelser utifrån bilderna. De båda gubbarna var inte krigare som man skulle kunna tro! Istället skulle de dansa limbo men kunde inte enas om vem som skulle hålla pinnen och letade därför upp varsin. Så skulle det ju faktiskt kunna vara! Kanske älskade människorna på bronsåldern att dansa limbo. Vi travade också iväg uppför ett berg för att titta på en grav. Vet inte riktigt vad barnen hade väntat sig men det är tydligt att de inte väntade sig en hög med stenar. Ena tösen undrade om de lagt så mycket sten på graven för att vara säkra på att den de begravt inte skulle kunna ta sig upp ur graven om han var en zombie. Så skulle det ju också kunna vara. Det vi vet om historien är ju egentligen väldigt lite och av det vi vet är mycket osäkert. Alltså kan det mycket väl ha varit så att zombisar var vanligt förekommande i Bohuslän under bronsåldern!

3 november stänger Vitlycke museum för säsongen så passa på att planera in ett besök innan dess!

6 kommentarer:

Hemkära Hanna sa...

Det låter verkligen som ett riktigt smultronställe!

Anonym sa...

Vilket underbart ställe så mysigt :)
/Kram Annmi

VisaLiza sa...

Vackert och mysigt att besöka. Dessutom är utställningarna mycket pedagogiskt gjorda och passar både liten och stor.

VisaLiza sa...

Helt ljuvlig plats! Kramar Liza

choicesbyannie sa...

Verkar vara en fantastisk plats och väl värt ett besök. De där gubbarna som dansar limbo tror jag också på. Klart att det var så;)

Kram
Annie

VisaLiza sa...

Helt klart så att de dansar limbo :) Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...