fredag 6 september 2013

Sensommarsallad

Tidigare idag när jag tittade till våra odlingslådor upptäckte jag att vi haft besök i våra odlingar. De flesta av rödbetorna var uppdragna. Vad det är som hälsat på i lådan var oklart men rödbetorna låg kvar fast blasten var ordentligt provsmakad. Rådjur kanske? Alltså fick det bli rödbetor till lunch idag. Att kunna plocka grönsaker i den egna trädgården är verkligen lyx och visst smakar hemodlat lite bättre!


Passade på att skörda lite mer av våra grönsaker och känner mig rik som har trädgården fylld av så mycket gott. Persiljan har verkligen varit lyckad att odla och vi har fyllt frysen  med fint klippt persilja som kan krydda mat hela hösten. Sockerärtorna har också gett en riktigt god skörd. Har dock lärt mig att jag till nästa år skall sätta sockerärtorna i en alldeles egen odlingslåda så som de växer.


Sensommarsallad
8-10 rödbetor
20 blad av Mangold
3 dl kokt bulgur
150 g fetaost
1 halv Gurka
3/4 dl hackade hasselnötter
6-8 små tomater
Sockerärtor
Fint klippt gräslök
Färsk hackad basilika

Dressing
5 msk rapsolja
3 msk balsamvinäger
Fint klippt persilja
Honung

Koka rödbetorna tills de är mjuka (cirka 20 min), skala dem sedan och skär i mindre bitar. Skär övriga grönsaker och lägg alla ingredienser i en skål. Blanda dressingens ingredienser och blanda väl, smaka av med honung. Häll dressingen över salladen och blanda runt. Smaklig måltid!

Sensommarsallad där många av ingredienserna kommer från trädgården i Hult


12 kommentarer:

Studio Livskraft sa...

Visst är det en speciell känsla att kunna gå ut i sitt eget trädgårdsland och ta vad man behöver i krydd- och grönsaksväg till middagen :)

Anonym sa...

Försatår att du känner dig rik :)
Så god salladen låter/Kram Annmi

Choices By Annie sa...

Ser så härligt ut. Det är något speciellt att skörda det man sår. En speciellt ljuvlig upplevelse.

Idag ska vi plocka ner den sista aronian innan fåglarna får span på dem, sen åker nog äpplena ner med och har jag tur så vill familjen följa med till handelsträdgården där de nu rear massvis av växter;)

Önskar dig en fin lördag
KRam
Annie

Ninette sa...

Egna grönsaker är verkligen nåt speciellt, känns som fest när man skördar och äter egna grejer från trädgården!

Diana sa...

Ett fall som kräver detektivarbete! Nån grävde upp en del av våra potatisar. Vet inte riktigt vem som är intresserad av dem då det mest bara är katter här. En hare har jag sett på avstånd men inte på lääänge. Kanske Fabianerna? :)

Madame Edith sa...

Låter sååå gott!

Kram Madame Edith

VisaLiza sa...

Mycket speciell känsla, känner mig rik!

VisaLiza sa...

Sanslöst god :) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Det känns verkligen bra att kunna skörda frukterna av sitt eget arbete så att säga. Gillar också att vi nu har ett ordentligt kretslopp här i Hult också där gnagarna får alla grönsaksrester och när deras burar städas ur hamnar allt i komposten. Komposten i odlingslådorna och sedan odlar vi... inte dumt alls :) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Verkligen festligt! Till nästa år finns det ännu mer jag önskar odla, skissar redan nu på hur jag skall få plats med fler odlingslådor och vad som skall odlas i dem :)

VisaLiza sa...

Ja här behövs verkligen en dektektiv! Yngsta dottern ansåg att vi behövde sätta upp kameror som övervakar odlingarna så vi kan fånga marodören på bild!

VisaLiza sa...

Verkligen riktigt, riktigt gott och dessutom enkelt och snabbt att laga :) Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...