måndag 1 juli 2013

På tur

Igår lämnade vi av min syster på flygplatsen i Rygge. Eftersom det ändå är en ganska lång väg att åka kombinerade vi det med att göra en familjeutflykt till Halden. Eftersom syrrans flyg gick så pass tidigt kunde vi parkera vid Fredrikstens fästning strax innan tio på förmiddagen. Med på resan hade vi två välfyllda picnickorgar och med det möjligheten att stanna borta så länge vi önskade. Hemligheten bakom en lyckad familjeutflykt har jag insett ligger i att hålla familjens blodsockernivå jämn.

Strålande sol och kaffe i det gröna är verkligen en helt perfekt kombination.


Något som jag tycker var mycket positivt är att det är gratis inträde till Fredrikstens fästning. Tycker att det är riktigt bra när museum och liknande har fri entré eftersom de ger alla möjligheten till en kulturupplevelse. På fästningen finns även två museum att besöka, men till dessa var det entré. 60 kronor för vuxna och 20 kronor för barn och det ger tillgång till båda fästningens museum. I priset ingår även möjlighet till guidad tur på de båda. Även den som inte är intresserad av historia an ändå vara intresserad av att besöka Fredrikstens fästning. Utsikten är en makalöst vacker och går nästan inte att se sig mätt på.Utställningarna på fästningen var lite för avancerade för att barnen riktigt skulle uppskatta dem. Mest spännande tyckte de att historierna om spökena var. Det sägs finnas ett helt gäng spöken på fästningen och tjejerna var helt säkra på att vi skulle få syn på några. Nåväl, bättre lycka nästa gång!


Den plats som intresserade mig mest var fästningens bryggeri och bakstuga. Kan tänka mig att när det begav sig var det nog den enda platsen på fästningen som var riktigt varm. Alla andra rum kändes kalla och inte särskilt trevliga. Bakstugan däremot kändes däremot både mysig och välkomnande. Det kändes som en plats där man gärna ville dröja sig kvar.

Eftersom vi hade vädret på vår sida kunde vi i lugn och ro utforska fästningen och pausa för både fika och lunch. Även om utställningarna inte riktigt roade tjejerna så fanns det mycket annat som de tyckte var spännande. Positivt också att utställningarna var uppdelade på två museum, då blev det lagom länge för dem att ha tråkigt så de hann inte riktigt att tröttna.

Nu har vi haft några riktigt fullspäckade veckor här i Hult. Vi har varit ute och rest, haft gäster och ordnat kalas. Känns som om det skulle vara trevligt att ha lite småtråkigt i några dagar nu!

14 kommentarer:

Diana sa...

Idag har ni gjort sånt jag älskar! Sightseeing och historia! Jag får ju nästan googla på vart du bor (ja, jag är urusel på geografi) och kanske åka dit. :)

Sv: har inte sett filmerna än, vi har en vecka på oss...

Hannis sa...

Vilken utflykt!!
Gillar såna där ställen.

Tycker att det alltid ska vara gratis.
Finns så många barn och vuxna som aldrig kommer iväg på museum just för att det kostar för mycket.

Såg ditt mail, svarar under dagen=))
Kram Hannis

Anna Svensson sa...

Mysigt med gamla bakstugor. Förr gillade jag inte alls att gå och titta på sånt där men nu kan jag tycka det är riktigt intressant. Har det med åldern att göra tro?
Ha en skön småtråkig dag!
Kram

Choices By Annie sa...

Så härligt med en utflykt, här åker vi på en utflykt på lördag då det blir en tur till dalarna för att gå på loppis och besöka mannens farmor. Det där med gratis inträde på museer hade varit riktigt bra, för tyvärr så lägger vi inte pengar på sådant även fall vi gillar historia och muséer så blir vi snåla när det kommer till inträdet. Kanske skulle man fixa en spargris som endast ska gå till kulturutflykter hade kanske känts lättare att betala då.

Önskar dig en fin "tråkig" dag
Kram
Annie

HemkäraHanna sa...

Det låter som en riktigt lyckad utflykt! Vad härligt!

Anneli sa...

Mysig utflykt!
Som du säger så är det viktigt att inte gå hungrig............så en välfylld matkorg är ett måste.
Bra när det är gratis inträde annars kan det plocka till och bli ganska dyrt för en familj.

Fin dag,
Kram Anneli

Anonym sa...

Underbar utflykt & så fina Fotokollage :)
/Kramar Annmi

VisaLiza sa...

Fredrikstens fästning ligger i Halden, bara att följa E6 ca 25 mil från Göteborg. Själv bor jag ungefär på halva vägen dit :)

VisaLiza sa...

Ja det är verkligen ett problem det där med kostnaden för kulturupplevelser. Märker när jag är ute och reser att många andra länder är mycket bättre på det än här hemma i Sverige. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Kanske är det så att ju äldre man blir desto mer historia bär man med sig och med det kommer intresset! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Härligt med tur till Dalarna. Dit har jag alltid velat åka om sommaren. Har bara varit där vintertid. Bra idé med en kultursparbössa! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Verkligen en helt perfekt dag!

VisaLiza sa...

Mat är verkligen viktigt! En utflykt med dåligt planerad mat kan bli helt katastrofal om det vill sig illa. Nu hade vi planerat och då funkade allt och vi hade en riktig toppendag!

VisaLiza sa...

Tack snälla! Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...