torsdag 6 mars 2014

Barnkalas och kostnader

När en har barn kommer det med jämna mellanrum inbjudningar till kalas och ibland blir det även dags att ordna kalas. Vi hade nyligen kalas för ett av barnen här i Hult och det är nästan alltid lite skräckblandad känsla inför en sådan tillställning. Dels handlar det om att födelsedagsbarnet skall känna sig nöjd med sitt kalas och sin upplevelse och sedan skall även gästerna känna sig nöjda och glada. Dessa båda faktorer skall dessutom kombineras med överlevnad för de vuxna. Vid några tillfällen har vi gått med på att bjuda hela klassen, det är absolut en bra idé eftersom då blir inte något barn bortvalt. Däremot är det ett alternativ som kräver mycket planering och helst flera vuxna för att allt skall fungera smärtfritt. Med en god planering som innehåller lagom delar bus, organiserad lek, mat och godis så kan ett barnkalas vara fantastiskt roligt. Nu när barnen är lite större har de istället haft önskemål om disco eller filmkväll med kompisarna. I höstas hade vi halloweendisco här hemma i Hult och den här gången blev det filmkväll och pizza för ett gäng barn.

Något jag har funderat över länge är vilken nivå en skall lägga sig på när det gäller presenter på barnkalas. Trevligast är ju så klart när paketen är kloka och genomtänkta och passar just till det barn som fyller år. Min erfarenhet är att det är en enklare uppgift ju yngre barnen är. Det är onekligen lättare att imponera på en fyraåring än på en tioåring. En annan fråga att ta ställning till är vad presenter får kosta. På ett år kan det bli ganska många kalas särskilt om en har fler barn än ett. Oftast har barnen någon idé om vad som kan vara en lämplig present att ha med sig. Ibland har de inte riktigt koll på vad saker kostar och då kan det vara en intressant uppgift att förklara varför en surfplatta inte är en lämplig present trots att personen i fråga troligen skulle bli mycket glad över att få en sådan. Till ett kalas nyligen återupplivade vi en klassiker från min egen barndom nämligen godiskaktusen. Den gjorde succé hos mottagaren och nu finns önskemål från fler om att få just en sådan.


Enkel att göra och behöver inte vattnas!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hihi Den kaktusen är ju kanon :)

/Kram

Ninette sa...

Godiskaktusen, åååh! Den hade jag glömt, den är ju oslagbar! Måste introducera den åt mina barn jag också!

bara anna sa...

Ja du det här med kalas är inte lätt alltid. Än så länge bjuder Veras kompisar hela klassen och då är det ofta att barnen önskar sig en guldpeng och det tycker jag är toppen. Kommer alla 28 så blir det ju en hel del pengar ändå som de kan köpa något vettigt för...

HemkäraHanna sa...

Den är bra den! Likaså att göra en bakpotatis till en igelkott med mynt som taggar.
För övrigt brukar man sova gott efter dylika tillställningar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...