fredag 28 mars 2014

Frukost i en mugg

Mug cake eller på svenska muggkaka har blivit en favoritfrukost här hemma. Enkelt, gott och nyttigt vilket onekligen gör det till en bra början på dagen. En annan av mina favoriter till frukost är overnight oats men där har jag ännu inte lyckats övertyga familjen om att det är en otroligt god frukost. Muggkaka finns i flera varianter, vissa lämpar sig bra till frukost och andra till fika.


Muggkaka
1 dl havregryn
1 ägg
1 banan
2 msk kokos
2 msk hackade nötter
Bär eller frukt

Gör så här:
Mixa havregryn, banan och ägg till en jämn smet. Blanda sedan ner kokos, nötter, bär eller frukt. Lägg smeten i en mugg eller i en skål och kör på full effekt i en micro i två minuter. Stjälp upp kakan på en tallrik och servera gärna med lite turkisk yoghurt.


Smaksättning
Receptet går att variera nästan precis hur en vill. Jag har prövat att ha i lite jordnötssmör i smeten och sedan serverat med turkisk yoghurt toppad med hackade jordnötter. Då får kakan lite mer efterrättskaraktär. För en syrlig smak passar det bra att lägga hallon i smeten och det passar också bra att servera med hallon och yoghurt. Barnens favorit är när vi river ett äpple i smeten och kryddar med kanel och kardemumma. Då serverar vi kakan med yoghurt och toppar med lite honung. Barnen tycker också om när vi mixar med jordgubbar i smeten och smaksätter med lite vanilj. Vad gäller portionsstorlek så brukar en kaka passa bra att dela på två personer.

2 kommentarer:

Decdia sa...

Det lät ju faktiskt gott! Haha! Får ta och testa det en dag.

Min Lilla Kokvrå sa...

Vad roligt att det har blivit en favorit hos er, kommer ihåg att vi lustigt nog provade denna trend vid samma tillfälle i januari:)
Här har det faktiskt inte blivit några mer mug cakes sedan dess, men inte för att det inte var gott eller komplicerat på något vis, det har bara inte blivit av. Imorgon kanske...

Ha det gott!
Birgitta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...