tisdag 4 mars 2014

Semlans dag

Tänk vilken bra uppfinning med en dag då en absolut måste äta semlor! Jag fullkomligt älskar semlor och har så alltid gjort. Däremot är jag en tämligen kräsen med mina semlor, de kan ju inte se ut eller smaka hur som helst menar jag. Som barn var det ett absolut krav att mandelmassan skulle vara grön. Anledningen till detta var att på konditoriet där mamma alltid köpte semlor där var mandelmassan grön och jag trodde det var fel på alla semlor där de hade en annan färg. Idag är kraven lite annorlunda och det där med färgen har jag släppt. Däremot är jag av den bestämda åsikten att en semla inte får vara för stor eller innehålla för mycket grädde. Det får inte heller vara för lite mandelmassa eftersom den sätter smak på hela semlan.


Att göra egen mandelmassa är verkligen enkelt. Allt som krävs är att skålla och skala mandel och sedan mala den skalade mandeln i en mandelkvarn. Känns det som för mycket jobb med skållandet och skalandet då kan det hoppas över. Förvisso blir mandelmassan inte lika ljus och fin då, men å andra sidan skall den ju gömmas i en bulle och inte tittas på. För egen del tycker jag att mandelmassa ofta blir alldeles för sötsliskig och testade idag något nytt. Prövade att byta ut florsockret i mandelmassan mot råsocker istället vilket blev riktigt lyckat. Det är förvisso fortfarande en söt smak men inte längre sliskigt söt utan alldeles perfekt. Till själva semlebullarna valde vi att ta dubbel mängd kardemumma, vem kan liksom motstå doften eller smaken av kardemumma?


Allt packades sedan ner och togs med hem till goda vänner. De stod för kaffe och fin dukning medan vi tog med semlor som i min mening blev alldeles perfekta. Lagom stora men lagom mängd grädde och mandelmassa samt med tydlig smak av kardemumma. Lägg dessutom till gott kaffe och trevligt sällskap så kan det inte bättre bli!

3 kommentarer:

Hannis sa...

Semlor alltså...
Det kan jag äta många av.
Och det ska vara mycket mandelmassa!
Avskyr när det är en liten klick mandelmassa och massor av grädde=))
Det blir fel då!

Förstår att du ser fram emot odlingssäsongen. Det är en rolig tid.
Kramen Hannis

Christina sa...

Åh, vad gott! Just nu är jag vansinnigt sugen på en hembakt Semla!
Kram Christina

Decdia sa...

Som du jobbade, du måste verkligen gilla de där rackarna. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...