lördag 22 mars 2014

Lördagsgodis

Lördag idag vilket innebär att vi skall tillverka eget lördagsgodis. Vi började med detta för några veckor sedan och det har blivit så uppskattat att vi fortsätter. Genom att göra godiset själva har vi lite mer kontroll över vad det är vi stoppar i oss. Lördagsgodis är ju annars en sådan sak som en sällan har koll på vad det innehåller. Om vi har köpt lösviktsgodis så brukar i alla fall inte jag stå och läsa innehållsförteckningarna på askarna innan jag tar. Egentligen är det där något jag borde. Inser också att skulle jag läsa den där innehållsförteckningen då skulle jag inte vilja äta godiset. När den insikten infann sig tog vi beslutet att istället göra eget godis.


Än så länge har vi bara gjort en sort med choklad, puffat ris, kokosolja och olika smaksättningar. Känner mig dock lite sugen på att testa andra sorter efter att ha läst om vad som tillverkas hemma hos Hemkära Hanna. Nåväl när det puffade riset är slut då skall vi ge oss in på nya sorter. Det lär dock dröja eftersom puffat ris tycks räcka hur länge som helst.


Rischoklad är busenkelt att göra. Chokladen smälts i ett vattenbad tillsammans med önskad mängd kokosolja. Oljan ger chokladen en bättre konsistens när den väl stelnar igen. Det går också att välja annan olja men jag tycker att kokosoljan lämpar sig bäst eftersom den har en söt och fin smak.


När chokladen är smält rörs riset och eventuell smaksättning ner i chokladen. Vi har hittills testat att smaksätta med valnötter, hasselnötter, salta jordnötter och även kokos. Favoriten just nu är den med kokos. Svårt att säga hur mycket som skall användas till en laddning godis. Vi brukar smälta 200 gran choklad och sedan röra i ris och annat tills chokladen inte är rinnig längre.


Rissmeten duttas sedan ut på en bricka med bakplåtspapper. Låt stå en stund i kylen så chokladen hinner stelna ordentligt. 


När chokladen stelnat är det bara att servera och njuta! En fördel som vi har märkt när det gäller det hemmatillverkade godiset, förutom det där med innehållet, är att barnen och vi värdesätter det som äts lite mer när vi tillverkat det själva. Förvisso inte med så stor insats men tillräckligt mycket jobb för att vi skall värdesätta det vi gjort. Ser förresten ut att bli regn i Hult idag. Det måste väl vara en bra anledningen till att skjuta fönsterputsningen till imorgon istället!

10 kommentarer:

Christina sa...

Vilken fantastiskt bra idé! Tänk vad många fina tips bloggsfären bjuder på. Egentligen är det ganska självklart och sunt att göra sitt godis själv, det gäller bara att komma in i tänket och rutinerna.
Ha det fint! och njut av ert goda godis!
Kram Christina

Villa Freja sa...

Mums vad gott. Rischoklad är ju så gott. Kram.

Fröken Tindra sa...

Ser gott ut! Nej, jag läser inte heller innehållsdeklarationer. Kanske av självbevarelsedrift? Eller inte... Hur man nu ser på det.
Ha en skön helg!
Kram!

Hanna sa...

Vilken bra idé!

Hanna sa...

Vilken bra idé!

Carita Liljendahl sa...

Härligt med människor som orkar och bryr sig om sådant här, och som delar med sig av tips och idéer!

Decdia sa...

Mums, det är ju som riskrisp eller vad det nu heter!
Jag testade att göra egna marshmallows i julas, blev supergott! Ett tips när riset är slut. :)

Hem och Lycka sa...

Jättegott, gjorde det i julas och har en gigantisk puffat ris kvar..

Testa havrepuffar med choklad och florsocker! Lägg ner en hög havrepuffar i en fryspåse, smält choklad och skeda ner lite i havrepuffpåsen. Vänd/skaka runt så det fördelas jämnt. I med lite florsocker och skaka. Klart!

Choices by Annie sa...

Det där med att tillverka sitt egna godis borde vi göra också. Ska verkligen försöka få familjen att vara med på mina notor också.
Du det där med fönster kan man alltid skjuta upp till nästa dag, men jag måste erkänna att när det är gjort så blir man så stolt och det är en känsla som är väl så skön. Fast här hemma gör vi ett rum i taget, så igår putsades fönstren i sovrummet. Får se vilket fönster som kommer näst;)

Önskar dig en fin söndag
Kram
Annie

Bakom dörr nr. 11 sa...

Ser riktigt smaskigt ut, tack för tipset :)

Kram Pia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...