måndag 6 juni 2011

Bananoffé

Bananoffé är ett något udda namn på en helt ljuvlig efterrätt. Tänk banan, grädde, choklad, kolakräm i en och samma paj. Det kan inte bli annat än helt himmelskt! 


Bananoffé

Mördeg
200 gram smör tärnas och nyps ihop med
1.5 dl socker
4 dl mjöl

Kolakräm
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Tryck ut mördegen i en springform, ca 24 cm diameter även upp på kanterna en bit,
nagga med en gaffel och grädda i ca 15 min på 175 grader. Om degen bubblar upp, nagga till den och grädda klart. 
Pajskalet ska få en gyllene färg och bli spröd.

Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kolaprov. Häll upp lite smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till. Rör ner vaniljsockret.
Häll över kolakrämen, skiva 2 bananer och lägg över
Vispa 3 dl grädde och bred över, skiva ytterligare 2 bananer och lägg på grädden.
Avsluta med choklad som hyvlas med en potatisskalare.

Pajen gör sig bäst om den får stå någon timme i kylen innan servering



Bananoffé lämpar sig väl att göra både glutenfri och laktosfri!

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...