Bananoffé
Mördeg
200 gram smör tärnas och nyps ihop med
1.5 dl socker
4 dl mjöl
Kolakräm
2 dl socker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
100 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Tryck ut mördegen i en springform, ca 24 cm diameter även upp på kanterna en bit,
nagga med en gaffel och grädda i ca 15 min på 175 grader. Om degen bubblar upp, nagga till den och grädda klart. Pajskalet ska få en gyllene färg och bli spröd.
Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull. Koka kolan på svag värme i 30-45 minuter. Gör ett kolaprov. Häll upp lite smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till. Rör ner vaniljsockret.
Häll över kolakrämen, skiva 2 bananer och lägg över
Vispa 3 dl grädde och bred över, skiva ytterligare 2 bananer och lägg på grädden.
Avsluta med choklad som hyvlas med en potatisskalare.
Pajen gör sig bäst om den får stå någon timme i kylen innan servering
Bananoffé lämpar sig väl att göra både glutenfri och laktosfri!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar