torsdag 18 juli 2013

Trädgårdsarkeologi

I trädgården i Hult har vi genom åren hittat många intressanta saker. Det knäppaste fyndet har nog varit en bildörr eller husets gamla vedpanna. Finaste fyndet var ett snapsglas i kristall som faktiskt var helt. För några dagar sedan gjorde maken ännu ett fynd när han höll på att gräva i trädgården.


Vi klurar lite på hur gammal flaskan kan vara. Jag minns inte att läskflaskorna sett ut så. Fast jag minns när PET-flaskorna kom, kanske såg flaskorna ut så här innan? När flaskan hittades var den täkt med jord men lite varsam rengöring visade att den är mycket välbevarad trots alla åren i jorden!


Det här ger onekligen perspektiv till dagens konsumtion av läsk. Idag är en flaska på två liter mer att betrakta som en familjeflaska. Många köper dessutom mer än en sådan flaska till lördagsmyset.När vi hittade flaskan var den oöppnad även om en del av dess innehåll hade dunstat bort. Kolsyran fanns till och med kvar och det pyste när vi skruvade av korken. Innehållet luktar precis som cola skall lukta däremot så avstod vi från att smaka. Riktigt så vågade är vi inte!


Korken i sig är ett tidsdokument. Här kan man till och med få veta vart drycken har tillverkats.


Undrar lite hur en oöppnad flaska med läsk hamnade i trädgården. Glömdes den kanske bort? Eller var det någon som bestämde sig för att nu fick det vara nog? Sådant kan man fundera över en varm sommardag.

27 kommentarer:

Hemkära Hanna sa...

Så roligt att finna fynd i sin egen trädgård!
Ja tänk vad gammal man är när man minns hur högtidligt det var när farfar gick ned i källaren och hämtade en 33 cl läskflaska som vi delade på, tre, fyra barn. farmor hade speciella små glas som kom fram när det var läskdags.

Hannis sa...

Kan inte komma ihåg att flaskorna såg ut sådär.
Dom små i glas kommer jag ju ihåg.
Coolt hur som helst=))

Kramen Hannis

Diana sa...

Går det inte att googla på gamla colaflaskor eller nåt? Jag blev ju nyfiken på hur gammal flaskan är nu.... Haha!

Villa Frejas bokblogg sa...

Vad coolt. Vilken häftig skattkammare ni bor på :)
Kram.

Jennifer sa...

Va kul!!
vore kul sen att veta när-ifrån den var :)

Min Lilla Kokvrå sa...

Ja, det märks runt ikring i skogarna att saker och ting inte sopsorterades förr i tiden och att man i princip hivade ut det man inte längre ville ha så gott som direkt utanför dörren, eller kanske utanför någon annans dörr ;) Straxt utanför vår tomt i skogen kan man hitta både det ena och det andra, gammalt porslin, järnspis, resårbottnar, flaskor och burkar. Vi har bott här i många år nu och slängt det vi hittat men fortfarande kan det dyka upp saker som ligger gömt i backen. Men samtidigt som det ser rätt skräpigt och tråkigt ut så är det ju trots allt en bit historia man hittar och som Diana skriver blir man ju nyfiken på flaskan och vill veta mer, som t ex hur gammal den är.

Patricia♔ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ sa...

Helt galet. Allt har verkligen blivit större och större. Likadant med ex chips. Innan köpte en familj en 200g påse och delade på.
Men charmig flaska:)

Anonym sa...

Har aldrig sett sådan flaska,men...Coolt fynd i Hult :)
Soliga Kramar//Annmi

Huset på Backavägen sa...

Det var ett häftigt fynd! Jag kommer ihåg dom där flaskorna och det måste ha varit i slutet på 70-, början på 80-talet skulle jag tro. Kul att spara på!
Kram Anki

Linda sa...

Wow, vilket fynd! Vad fin korken var.

Kram Linda

Junitjej sa...

Roligt att hitta sådana fynd och man kan inte låta bli att fundera på hur den hamnade där. Minns att vi i min barndom köpte glasflaskor. Minns inte vilket år som PET-flaskan kom.

Christina sa...

Spännande att finna sådana fynd i trädgården. Och vad fin kork det är på flaskan! undrar hur gammal den är. Och tänk att den var hel, undras just hur en hel flaska med Cola hamnade under jorden.
kram Christina

VisaLiza sa...

Försöker förklara den känslan för mina barn, men de tror liksom inte på mig!

VisaLiza sa...

Jag kommer inte heller ihåg dem och inte maken heller. Däremot var det en kompis som kände igen den och hävdade att de inte kunde köpas överallt. Kanske är det så. Visst är det coolt hur välbevarad den är. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Har googlat massor under dagen för att få lite klarhet, men ännu inte några besked. Får försöka hitta någon som har koll på gamla läskflaskor. Jag är också mycket nyfiken på flaskans ålder!

VisaLiza sa...

Gillar ditt sätt att tänka! Skattkammare låter så mycket trevligare än soptipp ;) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Ja man vill ju gärna veta hur länge den legat där i jorden. Jag skall fortsätta undersöka saken :)

VisaLiza sa...

Känner verkligen igen mig i det du skriver. Vi har också slängt massor genom åren. Sen hittar man ju ibland spännande saker. På midsommar hittade syrran en gammal symaskin ute i skogen som stod och rostade. Den pryder numera en av våra rabatter :D

VisaLiza sa...

Så är det verkligen! Matportionerna blir också större och tallrikarna med det. Tänker på det Hemkära Hanna skrev om längre upp hur man när vi var små fick dela flera barn på en 33cl flaska med läsk. Tiderna förändras!

VisaLiza sa...

Ja det var ett fynd som förgyllde dagen :) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Spännande med någon som faktiskt kommer ihåg dem! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Håller verkligen med om att korken är fin. Gillar att det står varifrån den kommer. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Minns inte heller riktigt när petflaskorna slog igenom, men det måste ha varit någon gång i mitten av 80-talet. Minns att de första petflaskorna var alldeles mjuka och helt omöjliga att hälla ur. Man riskerade att hälla hälften på bordet istället för i glaset!

VisaLiza sa...

Ja vi har verkligen funderat över hur den hamnade i jorden med tanke på att den inte var öppnad. Typ jag gömmer den här tills nästa gång jag är sugen på lite läsk och inte vill att familjen skall veta om att jag skåpläskar? Kramar Liza

Jeppe sa...

En solklar -77:a, möjligtvis -78:a... om jag ska dra till med en halvsäker gissning...

/Jeppe

VisaLiza sa...

Kan ju i så fall förklara varför jag inte minns att flaskorna sett ut så eftersom jag är född -79 :)

Flasknörd sa...

Kolla nedtill på flaskan, nära botten. Där kan finnas information om tillverkningsår. Den kan vara från tidigt 70-tal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...