fredag 4 januari 2013

Stale gruva

Igår var det underbart soligt och det fanns ett löfte om vår i luften. Jag vet att jag riskerar att bli gruvligt besviken när hela mitt jag hoppas att vintern är över för den här gången, men det är så lätt att hoppas när solen skiner. Igår passade vi verkligen på att njuta av dagen och gick på utflykt tillsammans med Magda och hennes familj. Vi besökte Stale gruva som ligger precis utanför samhället och trots att jag bott här i flera år nu hade jag aldrig hört talas om den. Det är en gammal fältspatsgruva och den nås genom en promenad i skogen. Idag är det verkligen svårt att se att det en gång i tiden har varit en arbetsplats ute i skogen. Det är en otroligt naturskön miljö som naturen åter har gjort till sin. Gruvan har varit nerlagd sedan i mitten på 1900-talet och på den tiden hinner mycket förändras. Tänk så härligt att promenera i solen när solen åter värmer. Dagar som dessa är ren energipåfyllning!


Precis utanför Munkedals samhälle befinner man sig på landet. Verkligen på landet.


Isen håller på och smälter bort och jag kan som sagt inte låta bli att hoppas att det här är det sista vi ser av snö och is för den här säsongen. Nu vill jag ha vår! Nu vill jag åter börja gräva i min trädgård.


Hade vi inte vetat om att det varit en industri i skogen hade vi kanske missat spåren efter den. Märkligt egentligen hur sådant får lov att ligga kvar.


Ju närmare den gamla gruvan vi kom desto fler spår kunde vi ana här och var i skogen.


Här är då den gamla gruvan. Idag ser det mer ut som en tjärn i skogen och det är svårt att ana att under isen döljer sig ett riktigt djupt gruvshackt.


Isen på gruvan hade en ovanligt vacker färg, den skimrade i turkos och jag undrar om det kan vara fältspaten som gör den vackra färgen.


Här kan man se sten som kasserats ur gruvan. På vägen till gruvan fanns fullt av lustiga små kullar som bestod av restmaterial.


Efter lite sökande hittade jag en bild på Stale gruva 1964. Redan då tycks gruvan vara övergiven. Här syns det till skillnad mot mina bilder att gruvan är djup. Lite roligt att även denna bild är tagen på vintern i likhet med mina bilder. Tänk så spännande att gå på upptäcksfärd i sin egen hembygd. Det finns så mycket som man inte vet om trots att man har bott på en plats under lång tid.


2 kommentarer:

Hannis sa...

Ser ut att var en mysig plats!
Jag gillar gamla bruksmiljöer.
Brukar fantisera vilt om människorna som slet där förr.
Och ofta är byggnaderna vackra också!

Ha en skön helg med familjen!

VisaLiza sa...

Jag gillar också gamla bruksmiljöer. Här i Munkedal finns det massor av gamla bruk som man knappt har en aning om att de funnits. Önskar en skön helg till dig med!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...