måndag 2 september 2013

Afternoon Tea Party i Hult

Åter måndag och en ny vecka väntar. Det har varit en hektisk helg med kalas och gäster så nu känns det lite skönt med vardag i Hult. Både maken och jag har bänkat oss vid matsalsbordet och sitter tysta framför varsin dataskärm. Det luktar kaffe från köket och det känns onekligen angenämt att arbeta hemifrån.

I lördags firade vi min födelsedag med Afternoon Tea Party vilket var mycket trevligt. Tanken var att vi skulle ha passat på att inviga rosenträdgården samtidigt men vädret ville inte vara med oss. Gästerna fick således nöja sig med en promenad och kort presentation av rosorna. Te och förtäring fick istället ske inne i huset.


Rislamporna var tänkta som dekor i rosenträdgården men fungerade också bra inne. De bidrog till att lite enkelt göra vardagsrummet aningens mer festligt än vanligt.


Enda nackdelen med ett kalas med många trevliga gäster är att man inte hinner prata med alla så mycket som man skulle önska. Fördelen med plockmat är att man inte behöver sitta stilla på en plats utan kan istället flytta runt och få chansen att prata med fler.


Ett afternoon tea skall vara en buffé av massor av gott. Vart gränsen går mellan efterrätt och icke efterrätt kan ibland vara svår att avgöra och kanske spelar det inte så stor roll. Längst till vänster i bild syns olika sorters sandwichar. Det gula i konservburken är lemon curd som tillverkats dagen till ära. Det var första gången jag testade att göra lemon curd och jag är verkligen nöjd med resultatet. Genom att använda ägg från glada hönor i Gadderöd fick curden dessutom en fin gul färg. Vi testade också att göra appel curd vilket jag tror att man får jobba lite mer med. Receptet innehöll nämligen så pass mycket kanel att det nästan bara smakade kanel. I skålen längst fram i bild finns clotted cream vilket är ljuvligt gott. Det krävs dock att man gör den en dag innan eftersom den skall kokas i ett vattenbad i två timmar och sedan stå i kylskåp i ytterligare tolv timmar.


Scones är givetvis ett måste när man bjuder in till afternoon tea. Det är lite svårt att få till bra glutenfria scones tycker jag så den biten överlät jag till Magda som är experten och dessutom den som skall äta dem. På allt som serveras sitter små lappar som talar om vad sakerna innehåller. Flera av gästerna i Hult är allergiska mot diverse olika saker och då är det bra att veta vad man kan äta och inte. Sedan några år tillbaka har jag en gästbok där alla gäster som bjudits in på våra kalas skrivits upp. På varje gäst står det sedan vilka allergier de har. Alla har ju givetvis inte allergier men då står det istället ingenting efter namnet. Eftersom jag själv äter vegetariskt och dessutom är lactosintolerant uppskattar jag verkligen när någon kommer ihåg och det finns bra alternativ för mig att äta. En viktig del av ett trevligt kalas är att gästerna känner sig välkomna och uppskattade. Genom åren har det varit så många tillfällen när jag suttit till bords och fått titta när andra äter och känt det som att man egentligen inte ville ha mig där. Bestämde mig för länge sedan att så skall en gäst aldrig känna sig i Hult och därför tillkom gästboken.


På senare tid har vi fått tillskott av flera yngre gäster. Man ska kanske inte ha favoriter bland sina gäster men det är svårt att inte ha lilla Vida som favorit!


Presentöppning sker som alltid i hallen i Hult. Två små tjejer tyckte att det var synnerligen spännande och ville gärna hjälpa till. Inte dumt att få så bra hjälp på sin födelsedag!


Fast även om kalaset var trevligt och alla presenter fina så var onekligen dagens bästa present att Greta äntligen fick sina ungar. Fyra stycken små minimarsvin föddes precis innan kalaset och värdinnan blev så till sig att hon till och med glömde bort plåten med kakor i ugnen!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Så mysigt & gottit,men...Härligt att Greta fick ungar såå sött :)
/Kram Annmi

Min Lilla Kokvrå sa...

Synd på vädret och att invigningen av rosenträdgården kom av sig, men du verkar ju ha haft en toppenhelg ändå :)
Jag gillar idén med gästboken, våra släkter, vilka vi oftast bjuder på kalas och middagar, har hittils varit förskonade från allergier men nu har svärfar gått och blivit glutenintollerant på gamla dar, så nu letar jag recept på glutenfritt kaffebröd och matbröd inför helgen som kommer, ingen ska naturligtvis behöva sitta och titta på när alla andra moffar i sig.

Ha de!

Anneli sa...

Åh, hos dig skulle man vara gäst!
Bra ide med en gästbok där alla skrivit vad man kan äta och inte.
Som gluten-och-laktos så känner jag mig ofta "utstött" på kalas, inte alltid roligt att sitta där ensam med någon trist fika och de andra glufsar i sig av allt det goda...hi..hi.....

Ni verkar ju haft det mysigt inomhus också, bara sällskapet är rätt så kan man sitta var som helst!

Kramkram Anneli

Huset på Backavägen sa...

Stort grattis i efterskott! Ser ut att ha varit mycket gosaker att mumsa på :-)
Kram Anki

Hannis sa...

Men grattis i efterskott!!
Tur att inte jag var i krokarna för jag hade plöjt som en kamel bland allt gott. Jisses, vilket bord!

Kram Hannis

VisaLiza sa...

Helt underbart och som vi har väntat! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Kaffebröd funkar rätt bra att baka med mjölmix istället för mjöl, brukar bli bra och ungefär samma som det vanliga. Det svåra är att baka bröd tycker jag. Det blir ofta torrt och tråkigt. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Ja gästboken är verkligen en riktig snilleblixt :) skönt när man skall ha kalas att kunna stämma av gästlistan när maten skall planeras så man slipper tråkiga överraskningar. Vill verkligen inte att någon skall sitta och känna sig övergiven! Fungerade riktigt bra att vara inne också. Blev riktigt mysigt trots allt :) Kramar Liza

VisaLiza sa...

Tack! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Hade du varit i krokarna så hade jag bakat lite extra helt enkelt ;) Riktigt gott var det och vi hade rester att äta ända in på söndagseftermiddagen :) Kramar Liza

Villa Frejas bokblogg sa...

Vad mysigt det låter. Och så söta små liv där nedan. Vill ha! Kram.

Diana sa...

Naw så söta små gryn! Så de kan få så många ungar? Mitt marsvin fick tre men den ena var jätteliten och dog tyvärr ganska snart.

Gott med afternoon tea, kul idé! Batmor har bjudit på det några gånger, väldigt mysigt.

choicesbyannie sa...

Vilket härligt kalas och så smart med gästboken, här glömmer jag nämligen alltid av alla allergier;( Men jag lovar hederligt att införskaffa mig en bok (äntligen en anledning att köpa nytt skrivblock) och börja anteckna. Tack för tipset.

Ser ut att ha serverats massvis med godsaker ett afternoon tea jag gärna gott på;)

Så söta marsvinen är, supergulligt och förstår att en plåt glömdes.

Önskar dig en fin dag
Kram
Annie
Ps tack för kommentaren om headern, det tog lite tid, många svordomar och en dator som nästan hamnade genom fönstret ut i trädgården. Men med lite lånat tålamod så gick det vägen tillslut;)

VisaLiza sa...

Helt ljuvliga små svin :D Kramar Liza

VisaLiza sa...

Inte helt vanligt med fyra levande ungar, särskilt inte i första kullen.

VisaLiza sa...

Känner igen det där med tekniken och svordomarna, var lite på samma vis när jag gjorde min header. Vad gäller gästbok så är det verkligen en god idé och ingen gäst blir någonsin glömd igen :) Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...