onsdag 9 januari 2019

Ordning och reda minskar svinnet

Matsvinnet per person i Sverige idag är 97 kilo per år. Det är egentligen svindlande mycket mat som bara kastas i soporna. Sett till mängden kilon är det svårt att förstå hur det ens kan vara möjligt att så mycket mat slängs. Fast uppdelat per dag på ett år är det betydligt enklare att förstå hur det kan vara möjligt. Det är ju trots allt lätt hänt att en hittar ett äpple längst ner i lådan som har blivit dåligt eller en matlåda som hamnat längst in i kylen och börjat mögla. När jag tänker tillbaka har jag nog nästan varje dag kastat något i min kyl som inte längre gått att äta. Alla de där småresterna blir på ett år däremot något helt annat än smårester, de blir till ett ganska omfattande matsvinn! Jag har de senaste femton åren kunnat stilla mitt dåliga samvete lite vad gäller maten som förfars genom att alla dåliga grönsaker blir till mat för mina kaniner och marsvin. Samtidigt har det där dåliga samvetet ändå skavt, trots att jag inte slänger särskilt mycket har jag ändå känt att det behövs en förändring och jag behöver vara mer klimatsmart.

Äggen förvaras i en skål för att jag enkelt ska se dem


Konstaterade att för mig var den främsta orsaken till att mat slängs helt enkelt att det var rörigt i mitt kylskåp. Att saker hamnade längst bak, att jag inte såg dem och att de på så vis kunde förfaras. Alltså behövde jag bättre ordning för att kunna ha bättre koll på maten i kylen. Det är ju synnerligen dumt att ta hem mat bara för att slänga den. Jag valde att satsa på genomskinliga förvaringskorgar i kylen där varje korg har olika teman. En för smörgåspålägg, en för smaksättare, en för frukt och en för grönt och så vidare. På så vis får jag en enkel överblick över vad som finns i kylen vilket också gör det lättare att se till att använda allt innan det blir dåligt.

När var sak har sin plats har matsvinnet minskat!

Alla matlådor är utbytta till glaslådor med lock för att det även där ska vara enkelt att se vilka matrester de innehåller. Den tämligen röriga lådan längst upp i kylen innehåller alla möjliga sorters nötter eftersom de håller sig bättre i kylen än i skafferiet. Äggen förvaras i en skål eftersom jag även då snabbt ser hur många som finns kvar utan att behöva öppna någon förpackning för att veta. Riktigt smart eftersom det gör att jag alltid vet hur många som finns där.

Det har gått en tid sedan jag tog ett helhetsgrepp och organiserade om kylen och redan märker jag resultat. Jag slänger nästan ingenting längre vilket känns otroligt bra! Dessutom är det mer inspirerande att titta in i kylskåpet när där är ordning och reda vilket också gör att det blivit roligare att laga mat. Både trevligt och klimatsmart alltså!

1 kommentar:

Sanna sa...

Ah vad smart och så blev det ju riktigt snyggt till på köpet! =) <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...