lördag 10 november 2012

Dalkey

Den här lördagen har bjudit på ett grått och trist novemberväder. Dagens innehåll har dessutom bestått av mestadels måsten så som tvätt, städning och storhandling. Tänker på kontrasten mot förra lördagen då vi besökte Dalkey strax söder om Dublin. Då hade vi strålande sol från klarblå himmel och besökte ett mycket charmigt litet kustsamhälle. Det tar drygt en halvtimme att åka från centrala Dublin till Dalkey. Resan är i sig lite av en upplevelse eftersom tåget går längs kusten och passerar ett mycket vackert landskap. På fem euro tar du dig tur och retur Dublin-Dalkey. Alldeles perfekt för en dagsutflykt om man dessutom vill ha möjlighet att hinna med något mer samma dag.


 Dalkey är ett pittoreskt litet samhälle. Precis så här gulligt ser hela centrum ut. Det tar bara någon minut från tågstationen in i själva samhället.


Det finns flera lämningar av gamla slott i Dalkey. Just här ligger även ett kulturarvscentrum som verkade jättespänande. Dessvärre stängde de för säsongen dagen innan vi kom på besök. Nåväl det innebär ju att vi har anledning att komma tillbaka igen.Det finns flera hamnar i Dalkey. På sommaren kryllar det säkert av turister men nu när vi var där var det mest måsar som hängde i hamnen.


Dalkey är känt för att här finns mycket säl och att det även finns vilda getter. Getterna såg vi inte av men en säl var vänlig nog att visa upp sig för oss.


Man skulle kunna tro att detta är ett slott, men inte då! Detta är istället en av skolorna i Dalkey. Den andra såg även den ut som ett sagoslott.


Detta är inte heller något slott utan en privatbostad utmed kusten. När vi promenerade i Dalkey kom jag verkligen att uppskatta det svenska strandskyddet. Här är det privatbostäder ända fram till vattnet vilket gör att promenadvägar istället ofta går långt från stranden.
Nu har vi kommit fram till caféet på the Tramyard. Hade inte de vackra vyerna funnits i Dalkey hade the Tramyard ändå varit ett skäl att göra resan dit. Det gamla spårvagnsmagasinet ligger mitt i centrala Dalkey (som inte är så stort) och byggdes 1880. Det var sedan i bruk fram till 1949 då den sista spårvagnen lämnade magasinet. Idag är the Tramyard en kreativ plats som rymmer, café, konstnärer, livemusik, spådam, marknad, mat och lite annat smått och gott. Cafét är riktigt mysigt och serverar rykande hett och gott te.


I de små bodarna säljs konsthantverk av olika slag. Till höger ligger det mysiga cafét.


Blev helt förälskad i dessa ringar. Kunde dock inte välja vilken jag skulle ha så jag får nöja mig med att se dem på bild.
Lite fikapaus i solen med livemusik är inte helt fel. Det var helt vindstilla och novembersolen värmde

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...