onsdag 1 maj 2013

Första maj

Första maj är en av mina favoritdagar på året. Det är en högtidsdag då jag varje år påminns om varför jag valt att engagera mig politiskt. Sedan två år tillbaka har jag haft förmånen att vara sammankallande för socialdemokraternas första maj kommitté i Munkedal och det är onekligen ett roligt uppdrag. Det första vi gjorde för två år sedan var att flytta vårt firande från Folkets hus till Örekilsparken. Varför sitta instängda i mörka lokaler när vi kan vara ute i solen? Med åren har vår kommitté växt och den har kommit att bli något av det roligaste jag har gjort politiskt på flera år.


En av de allra första texterna jag läste när jag började plugga på högskolan hösten 2001 var skriven av Lena Sommestad. Det var något i hennes text som gjorde att jag ville läsa mer och mer av vad hon hade skrivit. Senare kom hon att bli minister och idag är hon ordförande för Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Det var en stor dag för mig idag när en av mina stora förebilder kom till Munkedal för att tala på första maj!


Min dotter Anna börjar bli veteran när det gäller att hålla tal! I år var det tredje året i rad som hon talade på första maj i Munkedal. I år hade vi valt ett nytt upplägg där vi bjudit in helt vanliga medlemmar att hålla tal. Det resulterade i att utöver Lena Sommestad var det ytterligare sju som talade. Det var verkligen inspirerande att se och höra dem, för vissa var det första gången någonsin de talade inför publik!


Raimo underhöll med sån, höll tal och höll dessutom i dagens allsång. Mycket trevligt alltsammans!


Regina som jag driver Livåleva tillsammans med höll för första gången tal på första maj. Hon talade om hur fantastiskt det är att i ett land som Sverige kan vem som helst som vill engagera sig och bli politiker.


Magdas dotter Alexandra imponerade stort på mig. Hon började engagera sig politiskt tidigare i år och vågar redan stå upp och berätta vad som gör att hon valt ett politiskt engagemang. Oavsett politisk färg så blir jag in i själen glad över när unga människor tar ställning och engagerar sig för samhället.


I övrigt var det en sådan där riktigt bra dag. Det var många som kom och alla verkade trivas. Det kändes verkligen att alla förberedelser gav lön för mödan.


Måste ju säga något om dagens klädsel också. Klänningen är hemmasydd från 50-talet och koftan har varit min farmors och kommer från samma tid. Det blåste mycket kallt idag men jag höll värmen i farmors ullkofta. Farmor brukade alltid komma och lyssna när jag talade på första maj förr om åren och nu blev hon med på ett hörn trots allt.


Klädseln från 50-talet kompletterades givetvis med en första maj nål från 1953!4 kommentarer:

Huset nummer tio sa...

Verkar ha varit en helt fantastisk dag.
Så vacker du är och sådan vacker klänning, ni passar perfekt ihop.

Önskar dig en härlig dag
Kramar
Annie

VisaLiza sa...

Det var verkligen en helt perfekt dag :) Klänningen och jag vi trivs mycket bra tillsammans! Kramar Liza

Prinsessorna på Bellevue sa...

Så fin du var i klänningen och din farmors kofta! Värsta familjeföreställningen hade ni igår! Kan tro att du var himla stolt! Fina första maj-bilder!

Kraam
Petronella

VisaLiza sa...

Tack! Man skulle kunna tro att det är ett familjeföretag ;)Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...