onsdag 29 maj 2013

Lite jävlar anamma!

I min uppfostran av barnen har det varit väldigt noga att peppa tjejerna och säga att de kan åstadkomma precis vad som helst i livet. Att tjejer och killar är lika mycket värda och att tjejer klarar saker lika bra som killar. Jag vill att tjejerna skall känna att de duger som de är och att de inte bedöms utifrån sitt utseende utan istället för vad de har i sina huvuden. Mina två stora tjejer är verkligen två unga kvinnor med skinn på näsan som inte tar skit från någon och det gör mig som mamma riktigt stolt. De två små tjejerna kommer garanterat bli lika tuffa som sina äldre systrar. Trots att jag har varit feminist så länge jag minns och trots att jag har hållit kurser i ämnet så blir jag ändå helt handfallen när jag utan förvaring springer på antika föreställningar om män och kvinnors förmågor.

Blev idag raljerad över min förmåga att göra något som personen i fråga ansåg var karlagöra. Att jag som trippar runt på höga klackar fast jag bor på landet inte skulle kunna göra sådant som en man kan. Sekunden innan hade min dotter varit stolt över att hon hade en cool mamma som förutom att gå i höga klackar också klarar av karlagöra så att säga. Kanske blev han provocerad av att jag som tjej kunde göra samma sak, men jag undrar varför det var viktigt för honom att sänka mig i min dotters ögon. Då när det hände blev jag så ställd så trots att jag brukar ha svar på tal så blev jag tyst. Väl hemma förklarade jag begreppet härskartekniker för barnen och förklarade att mannen i fråga använt sig av sådana. Som jag ser det begränsas inte mina möjligheter av att jag älskar höga klackar och klär mig feminint. Jag tycker om att ta plats och jag vill vara med och bestämma. Är inte rädd för att arbeta hårt eller att skita ner mig även om förpackningen indikerar något annat. Uppfylld av indignation inför det som skett valde jag att istället för att låta känslan bli till ilska bli till inspiration. När vi lite senare på kvällen skulle göra en fotografering av retrokläder så var ett av motiven givet!

We can do it!


Elvis vill som alltid vara med när en kamera kommer fram. Tänk att en katt kan vara en riktigt linslus. Klänningen på bilden har Regina och jag typ gemensam vårdnad om. När vi köpte in den till en fotografering för något år sedan så kunde jag inte i min vildaste fantasi tänka mig att den skulle passa på mig. Nu passar den oss båda och då får det bli gemensam vårdnad!


Marilyn Monroe sa en gång " Give a girl the right shoes, and she can conquer the world!" Det är ett citat jag gillar eftersom det ligger mycket klokskap i det. Med rätt skor står jag stadigt på jorden och det finns inga gränser för vad jag kan åstadkomma!


18 kommentarer:

Anonym sa...

Fina skor och klänningar....visst får du lov att vara tjusig på landet..../Monica :-)

Hannis sa...

AH! Den översta bilden är så snygg på dig! Gillar symboliken!!

Jobbar ju i en mansdominerad bransch där jag har fått slagits rätt hårt för min plats så jag känner igen det.
Ibland kan jag känna att jag inte orkar riva i och sätta gränser.
Men samtidigt så vet jag att jag måste och att det behövs.
För kvinnor och ännu mera för dom kvinnor som kommer efter, dom som växer upp nu.

Det är oerhört irriterande att man inte ska kunna vara den man är utan att bli värderad utifrån sitt kön, 2013 liksom. Vi borde ha kommit längre!
Bra att du lät det bli inspiration istället för ilska!

Rapport till Vänfors sa...

:)))))))) Du härliga starka kvinna, vacker på utsidan med fantastiska kvinnliga kläder och en insida lika vacker och klok...Kanske vi inte känner varandra personligen men så tänker och tror jag att du är.
Kram Annika

Anna Margareta sa...

Du är så klok och cool och jag vill nog komma hem och dricka kaffe hos dig och bara prata om en massa viktigt:) Kram

Husfrun sa...

Härligt. Så klok du är. Det finns ju inga begränsningar för könen. Bara ens vilja och intressen ska styra vad man gör eller inte gör - inte könet. Kram.

Diana sa...

Många kvinnor gör också skit för sig. Vet några som vill ha det jämlikt hemma men så fort som det kommer till lite tyngre grejer så tar de väldigt snabbt till att det är "karlagöra".
Själv kavlar jag upp ärmarna, det blir nästan tvärtom för mig. Ska överbevisa att jag inte är nån svag liten kvinna. Vid flyttar så brukar jag vara den som bär tyngst. Haha!

VisaLiza sa...

Tack! Blev riktigt nöjd själv :) Förstår om du ibland blir trött och inte vet om du orkar fortsätta kämpa på. Men det behövs starka tjejer som orkar fortsätta kämpa på även när det känns tungt. Du är duktig!

VisaLiza sa...

Tack snälla! Det är onekligen lite märkligt det här med bloggvärlden. Man känner varandra fast man inte känner varandra. Lite märkligt men så trevligt :D Kramar Liza

VisaLiza sa...

Du är varmt välkommen :D Kramar Liza

VisaLiza sa...

Visst är det precis så! Kramar Liza

VisaLiza sa...

Tack Monica!

VisaLiza sa...

Känner igen det där. Jag upplever att många kvinnor gömmer sig bakom att de är kvinnor. De skulle visst kunna men de vill inte. På så vis håller även de tillbaka jämställdheten. Bra att du kavlar upp ärmarna Diana :D

Prinsessorna på Bellevue sa...

Tycker du är sååå COOOOL!

Kraam
Petronella

VisaLiza sa...

Tack snälla :) Kramar Liza

CharlottaSofia -Diy, fashion, design o me sa...

Sånt där gör mej så förbannad. Sen tenderar det att bli så att en inte har svar på tal eftersom en blir så förvånad när någon förminskar en. Speciellt inte när en gör saker som är självklara för en. Ängslig liten karl helt enkelt!

Sjukt fina bilder förresten!

VisaLiza sa...

Tack så mycket. Det är min duktiga dotter Anna som har fotograferat. Tror att du hat helt rätt i att han är ängslig. Tror jag hotar hans manlighet bara genom att finnas.

Kikan sa...

Hej! Fina bilder och bra inlägg. Precis min inställning! Sjäv älskar jag mina högklackade skor och har en feminin stil men jag är inte mindre feminist för det och jag trivs lika bra i mina gummistövlar när det behövs.

Välsigt roligt att hitta en annan bloggare från Munkedal oxå :)


Kram Kikan

VisaLiza sa...

Vad roligt att du hittat hit och tack för varma ord. Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...