lördag 25 maj 2013

Gräslig lök

Det växer så det knakar i trädgården i Hult. Dessvärre är det kirskål och rönnspirea som växer som bäst och vi har svårt att hålla jämna steg med deras hastighet. Något som växer nästan lika bra som ogräset är vår gräslök. Jag vill verkligen hålla fram gräslöken som en alldeles förträfflig växt. Den är tålig och växer bra även om den är försmådd. Den ger god skörd under hela sommaren och smakar fantastiskt gott.


Gräslök passar verkligen till det mesta och i Hult är vi storkonsumenter. Vi har den i kalla och varma såser, i soppor och grytor och sallad. Det finns inte någon hejd på hur bra gräslöken är. Riktigt trevligt är att vi dessutom är nästan självförsörjande på gräslök. Jag brukar vara ganska tuff och klippa ner den nästan helt med jämna mellanrum och ser till att den inte går i blom. Fast till midsommar brukar jag låta lite blomma eftersom gräslökens blommor är så söta och gör sig så bra i midsommarkransen.


Gräslöken som klippts ner klipper jag sedan riktigt fint med sax. Så här års har den så pass stark lukt att ögonen nästan tåras.


Den klippta gräslöken lägger jag sedan i återförslutningsbara påsar och lägger in i frysen. Det är enkelt att använda den sortens påsar eftersom det bara är att öppna när löken skall användas. När påsen är tom kan man fylla på med mer gräslök eftersom påsarna är rätt tåliga och klarar av att användas ordentligt.


Innan infrysning töms påsen på luft och tar sedan inte mycket plats i frysen. Resten av året så blir jag glad varje gång jag tar fram min gräslök och tänker att det är riktigt trevligt att vi har odlat den själva!

8 kommentarer:

Hannis sa...

Jag saknar sånt där. Att ha sitt egenodlade.
Det är extra gott på något sätt=))

Skön dag till dig!

HemkäraHanna sa...

Härligt med egenodlat! Och gräslök är en fantastisk växt.

LOPPISLIV sa...

Gräslök har jag också i mitt grönsaksland, så gott till det mesta och när den blommar är den bara så söt :-)
Ha en fin kväll! Kram Paula

VisaLiza sa...

Gräslök kan nog göra sig bra att odla i kruka tänker jag. Sen är det verkligen helt fantastiskt att odla det man skall äta. Känns skönt och klokt :)

VisaLiza sa...

Kan bara hålla med :D

VisaLiza sa...

Verkligen en bra växt som inte får så mycket uppmärksamhet. Kramar Liza

Anna Margareta sa...

Jag är också väldigt förtjust i gräslök. Himla bra att frysa in sådär. Kram

VisaLiza sa...

Hur smart som helst :) Dessutom får man en smak av sommar under resten av året och det är verkligen inte dumt! Kramar Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...