lördag 4 maj 2013

Klassiker med ny smak

Här i Hult försöker vi att tänka om när det gäller lördagsgodis. Barnen vill gärna ha mys på lördagen men är egentligen inte så noga med att det är godis. Vi har under flera år varit fast i en tradition med smågodis och chips. Jag är egentligen inte så förtjust i smågodis men när det står på bordet är det svårt att låta bli. Sedan min gastric bypass operation är godis något jag försöker undvika eftersom jag allt som oftast mår dåligt av det. Efter en diskussion i familjen bestämde vi att skapa nya traditioner på lördagarna.

Numera påminner lördagarna i Hult lite om när jag var liten. Tänk det är ändå inte så länge sedan som jag var barn och ändå har synen på godis och godisätande verkligen förändrats. Vi gör chokladbollar, rostar nötter eller poppar popcorn. Att förbereda det som skall ätas tillsammans blir dessutom en bra inledning på soffmyset.

Busenkelt att göra och barnsligt gott

Vi är lite vågade och prövar nya smaksättningar på chokladbollarna. Idag tre olika smaker! En med kaffe en med apelsin och en med färsk ingefära och lime. Lite mycket att äta på fyra men det går alldeles utmärkt att frysa det som blir över.

Recept
100 g smör
1.5 dl strösocker
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
5 dl havregryn
2 msk vatten
1 dl kokos eller pärlsocker

Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Häll sedan i kakao, vaniljsocker, havregryn och vatten. Blanda väl. Forma till bollar och rulla dem i kokos eller pärlsocker. Ställ en stund i kylen innan servering. Går också utmärkt att frysa!

Pröva en ny smaksättning! Byt ut vattnet mot kaffe för en lite djupare smak. Pröva att tillsätta rivet apelsinskal eller om du är lite vågad färsk riven ingefära och lime. Ingefära och lime var verkligen en mycket spännande kombination som passade mycket bra tillsammans med kakao.

4 kommentarer:

Sanna sa...

Bra nog mycket nyttigare och godare än köpegodis dessutom.. =)

VisaLiza sa...

Mycket godare! Måste verkligen understryka att ingefära och lime var supergott :) Liza

Diana sa...

Kul att tänka om med lördagsgodiset! Kaffe har jag alltid haft i mina bollar, däremot har jag bytt pärlsockret mot kokos.
Ge mig en dag eller två så hade jag kunnat klämma era bollar helt själv! ;)

VisaLiza sa...

Jag fick tipset att rulla dem i hackade hasselnötter, undrar om det kan vara något ;) Jo men ge mig en vecka så skall jag nog få i mig dem jag med. Således är de alldeles livsfarliga att ha i frysen! Liza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...