lördag 18 januari 2014

Bananmuffins med jordnötsfrosting

Bananer har en märkligt förmåga att ta slut med en gång eller bli liggande så pass länge att ingen vill ha dem. Fast även när bananer passerat det där stadiet när man vill äta dem så är de fullt användbara under ganska lång tid till. Allra enklast är helt enkelt att skiva ner bananerna, frysa in dem och sedan använda dem när det är dags att göra smoothie eller glass Ett annat sätt att använda övermogna bananer på som uppskattas här hemma är att baka muffins på dem. Banan är verkligen bra att använda i muffins eftersom de inte tar över smakmässigt men samtidigt bidrar till att göra muffinsen lite extra saftiga och fina. Riktigt goda blir muffinsen de som här kompletteras med jordnötsfrosting.



Bananmuffins
125 g smör
2 mogna bananer
2 ägg
1 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker

Jordnötssfrosting:
1 dl krämigt jordnötssmör
150 g färskost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Dekoration: salta jordnötter, hackade

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölet med bakpulver, kanel och vaniljsocker. Tillsätt bananmoset, vetemjölsblandningen och smöret till äggsmeten och rör snabbt ihop till en jämn smet. Ställ ut muffinsformar på en plåt eller i en muffinsform och fyll dem till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Vispa ihop alla ingredienser och fyll smeten i en spritspåse med tyll. Spritsa ut frostingen över muffinsen och dekorera med hackade jordnötter.

Har man inte några jordnötter att dekorera med går det alldeles utmärkt att ta till exempel hackade hasselnötter och flingsalt istället.

7 kommentarer:

Min Lilla Kokvrå sa...

Mums!
Tycker absolut att man ska tänka till en extra gång innan man slänger något som faktiskt går att äta, bara man tar hand om det på rätt sätt. Att frysa ner bananerna var ett bra tips.

http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/11/forvara-maten-ratt-och-spara-bade.html

Anneli sa...

Jösses vad jag blev sugen på banan nu!
Att frysa ner bananerna har jag aldrig provat, bra tips.

Ha en fin kväll,
Kram Anneli

Anna Margareta sa...

Gudars vad gott! Passar ju alldeles utmärk att ta till kaffet en lördags kväll. Hoppas du har en härlig kväll.
Kram

Huset på Backavägen sa...

Det var riktigt bra tips att frysa ner lite snart för gamla bananer! Det där receptet lät spännande, inget jag hade kommit att tänka på. Måste provas.
Kram Anki

Decdia sa...

Åh herregud, det lät ju så gott att man nästan kan bli religiös!!

Anonym sa...

Så bra att ta reda på det ingen vill ha :)
Ser riktigt smaskiga ut
Ha en fin söndag
kram
AC

Emma sa...

Men mums så gott. Älskar muffins med frosting! Jag är sugen på att baka heela tiden. Men eftersom jag är hemma själv i veckorna så blir det en väldans massa bulla och kakor till bara mig, gott men inte bra... Så jag får helt enkelt hålla mig:) Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...