måndag 13 januari 2014

Vintage och ideal

Långt efter alla andra har jag nu äntligen börjat titta på Fröken Frimans krig. Onekligen en viktig och intressant serie att följa som lyfter många viktiga ämnen. Det är idag svårt att föreställa sig hur det skulle vara att leva i en tid då kvinnors rättigheter och möjligheter är så pass starkt begränsade. En tid då kvinnor inte ens ansågs förmögna att rösta! Vi har kommit långt sedan dess och för det är jag tacksam. Tacksam över att det för mig inte bara är möjligt att rösta utan också att engagera mig, arbeta och välja mitt liv. Viktigt dock att påpeka i sammanhanget att jämställdheten inte ännu är uppnådd men vi har kommit en bra bit på väg. Det finns mycket kvar som behöver åtgärdas som till exempel det faktum att kvinnor som grupp fortfarande tjänar betydligt mindre än män. Kvinnor tar fortfarande ett större ansvar för hem och är oftare hemma med sjuka barn. Men det går åt rätt håll och många kloka och starka både kvinnor och män är duktiga debattörer och lyfter ständigt dessa frågor.


Min man frågade mig lite på skoj för några dagar sedan om jag var lika förtjust i forna tiders värderingar som jag är i kläderna. En på ytan lite fånig fråga kan man tycka men den rymmer mycket utrymme för eftertanke. Som kvinna och som feminist är det helt självklart att föredra den utveckling som har skett i samhället. Att jag har haft möjlighet att studera på universitet och själv välja min väg i livet. Däremot finns det ideal från tidigare generationer som är värda att plockas upp. Att värdera de saker man har och laga och vårda istället för att slita och slänga. Jag tänker mycket på det här med kvalitet när jag handlar både kläder och saker och vill att det jag köper skall hålla. Tänker på min farmors soffa och fåtölj som hon köpte 1961 och som jag fortfarande har kvar. Nu börjar de att se lite medfarna ut men istället för att slänga är planen att klä om eftersom själva möblernas stomme är bra. Jag har inte en aning om hur man klär om möbler men vet att jag har kloka människor i min närhet som gärna delar med sig av sitt kunnande och jag är villig att lära mig. Soffan vi köpte för några år sedan har inte alls samma hållbarhet trots att den är av betydligt nyare datum än farmors soffa.


Många unga kvinnor lockas idag av vintagetrenden och vid en första anblick är det lätt att förstå varför. Som flicka socialiseras du med hjälp av medier och samhällsvärderingar till att vara på ett visst sätt. Att bry sig om utseende och mode hör kvinnans sfär till och med det kan det vara lätt att lockas till vippiga kjolar från 1950-talet eller till mjuka lockar från 1940-talet. Som jag ser det är det dock något mer än en ytlig lockelse till kläder, smink och hår. Det är att välja att gå sin egen väg och välja något annat än dagens rådande kvinnoideal. Det är också ett ställningstagande vad gäller ekologisk hållbarhet att välja att återbruka kläder som redan finns till förmån för nyproducerat. Allt jag köper är inte vintage men jag gör alltid ett etiskt och ekologiskt övervägande när jag handlar. Varifrån en vara kommer och hur den är producerad är viktigt, inte bara för mig som konsument utan också för den som arbetar inom tillverkningsindustrin. När jag påbörjade mitt vuxna liv handlade jag loppis och second hand eftersom det var endast det som min ekonomi tillät. Idag väljer jag att handla och ser det som ett ideologiskt viktigt val. Jag väljer ekologisk hållbarhet genom att handla sådant som redan finns och det känns bra.


En fråga som ständigt kommer upp i diskussionen kring feminism är om man som feminist verkligen kan vara intresserad av kläder och smink. Som feminist borde man istället ställa sig över sådan ytlighet! Jag är feminist eftersom jag tror på jämställdhet och att jag som kvinna skall få göra mina egna val. Kläder intresserar mig, alltså väljer jag det på samma sätt som politik intresserar mig och också hör till det som jag har valt. Med samma logik är jag noga med att förse barnen här i Hult med verktygen att kunna göra sina egna val och att deras åsikter är av största betydelse.

8 kommentarer:

Ninette sa...

jag såg att den serien gick på TV, men glömde att banda dom första avsnitten (vet inte om den går på att se på utomlands på svtplay) - hoppas den kommer i repris så jag också kan se den!
Egentligen är det lite konstigt att folk så ofta ifrågasätter om man är feminist bara för att man gillar retrogrejer eller retroklädsel. Jag har alltid älskat 1700-talsklänningar och många gillar ju riktigt antika möbler, men folk brukar ju inte ifrågasätta det och fråga om det också betyder att man vill leva som då. Eller ungdomar som klär sig i 80-talskläder, om dom vill leva som på 80-talet. Men när det gäller 40-50-talsmodet - då dyker det jämt upp det där med anti-feminism. Kanske för att det på nåt sätt har blivit så symboliskt på nåt sätt via Madmen och annat, själva eran = antifeminism kanske? måste fundera vidare på det...

Christina sa...

Klart att man kan vara feminist och intresserad av både kläder och smink. Dels så finns det ju flera olika feministiska inriktningar och de som kommenterar sådant har nog egentligen ingen aning om vad feminism är. Tänk att människor har så många förutfattade meningar om allt möjligt.

Tv- serien som du skriver om har jag inte sett ännu, men den kanske finns på svtplay...jag får kolla.
Kram Christina

Choices by Annie sa...

Bra tankar. Själv har jag missat Serien helt men ska försöka se om den går att streama.

Det där med ekologiska och etiska val när det kommer till kläder är så viktigt. Jag försöker handla på secondhand men måste erkänna att jag är rätt dålig på det. Kanske har det att göra att jag jobbar i en klädaffär där jag gärna ska jobba i butikens kläder (vilket jag gärna gör) Men jag försöker påverka chefen att köpa in ekologiskt och det har resulterat i två olika sorters baströjor ekologiska, och det är mer än vad butiken hade innan. Små steg är också steg;)

Ha en fin dag
Kram
Annie

Queen of Kammebornia sa...

Så fantastiskt klokt och nyanserat! Precis så! Stor kram och så chocksnygg du är på bilderna!!! Kram!

Anonym sa...

Woooo...Älskar dina foto sååå snygg du är <3

/Kram

Villa Freja sa...

Så bra skrivet. Att vara feminist är per automatik inte detsamma som att vara manhaftig och på samma gång hata alla män. En del verkar tro att det är så. Kram.

Decdia sa...

Jag älskar historia, gammal sådan. Brukar säga att jag gärna hade levt ett tag vid Henrik VIIIs hov, om man kunde bortse från den bristande hygienen, sjukvården och kvinnosynen... :)

Bakom dörr nr. 11 sa...

Klokt och bra skrivet. Så snygg du är :)
Trevlig kväll.
Kram Pia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...