fredag 3 januari 2014

Våningsfat

Årets julklapp från oss här i Hult blev våningsfat. Jag har länge varit nyfiken på att testa att göra egna våningsfat men det har aldrig kommit längre än till tanken. I höstas bestämde jag mig för att nu skulle det ske och började undersöka vad som behövdes för att komma igång. Tallrikar, porslinsborr och mellandelar visade sig vara allt som  behövdes.


Tallrikarna till våningsfaten hittade jag på en loppis för bara några kronor per fat. Mellandelarna beställde jag på nätet. Det lönar sig verkligen att titta runt eftersom det skiljer sig ganska mycket i pris mellan olika butiker.


Innan vi borrade i faten som skulle användas så valde vi att testborra på en gammal trasig tallrik. Då vet man lite hur borren funkar och är förberedd när det verkligen gäller. Jag gillar att det här blev till ett gemensamt projekt för maken och mig. Jag valde ut tallrikarna, han borrade och sedan skruvade vi ihop delarna tillsammans. Det är verkligen en fördel att vara två när man monterar faten eftersom det kan vara svårt att både hålla och skruva på egen hand.


Det här var ett riktigt roligt projekt och resultatet så himla fint. Jag testade lite olika varianter på fat.


Ett fat fick gå helt i blått


Ett av faten blev en gå-bort-present på julafton. Vi dekorerade handtaget med tomtar och fyllde sedan fatet med hemmagjorda chokladbollar, knäck och marshmallows.


Till det här fatet hittade jag inte något lämpligt mellanfat. Det fanns inte en enda tallrik i rätt storlek på loppisen och jag hade inte riktigt tid att besöka fler loppisar. Lyckades däremot hitta ett lämpligt fat i en butik här i Munkedal. Även om mellanfatet är nytt så har det nästan samma färg som de övriga och liknande kant som det nedre fatet.


Till ett av våningsfaten valde jag att ha likadana tallrikar vilket skapade en fin enhet.Här är ytterligare ett våningsfat, detta med tre olika tallrikar.


Den översta tallriken på det sista våningsfatet tycker jag verkligen om. Normalt sett gillar jag inte blommigt porslin, men så här passar det riktigt bra tycker jag. Att göra egna våningsfat var otroligt roligt och något jag kommer att göra fler gånger. Vi gjorde inte något till oss själva och det måste helt klart åtgärdas. Kakor serveras ju allra bäst från ett våningsfat!

9 kommentarer:

Christina sa...

De där faten är underbara! Fick ett sådant av min syster i present och jag blev så glad. Allt blir så mycket festligare med våningsfat.
Ha det fint!
Christina

Decdia sa...

Men åh vad snygga!
Jag har också varit sugen på att göra egna men inte kommit längre. Porslinsborr låter ju jättefarligt, haha!

Hannis sa...

Jättefina och en uppskattad present kan jag tänka mig!
Har provat men hur jag än gjorde så kändes det snett...
Det där med att mäta är inte min grej!

Kram Hannis

Villa Freja sa...

Min handledare på praktiken gör våningsfat. Jag har två av henne. Så roligt att se alla individuella fat. Så fina. Kram.

Min Lilla Kokvrå sa...

Verkligen jättefina våningsfat :) Har också haft tanken på att göra egna men inte kommit längre än så.
Får absolut bli ett kommande projekt för min del och naturligtvis måst ni ju göra er ett eget fat, eller två...

Ha det gott!
Birgitta

Bakom dörr nr. 11 sa...

Så vackra fat, och det som låg på såg riktigt smarrigt ut. Riktigt fin gå bort present.
Önskar dig en fin lördag.
Kram Pia

Sessie♔ ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ sa...

Himla fina! Jag vill också göra egna våningsfat, men har inte kommit igång med projektet heller. Verkar ganska enkelt? Vart beställde du mellandelarna?

kramar

Choices by Annie sa...

Jättefina fat och så fin gåbortpresent vid jul. Det ska läggas på minnet till nästa års granngåvor.

Önskar dig en härlig kväll
Kram
Annie

Huset på Backavägen sa...

Det där var en finfin idé. Vi har våningsfat men det är ju kul att kunna variera tallrikarna.
Kram Anki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...