måndag 5 december 2011

Pepparkakscheesecake med lingonmousse

 Till vårt glöggmys ville jag gärna bjuda på en pepparkakscheescake. Hur jag än letade hittade jag inte något recept som kändes riktigt rätt. Alltså blev det till att fundera och experimentera! Min första cheesecake gjorde jag i somras när det var dags för mig att vara värdinna för dammiddagarna. Den blev riktigt lyckad, nästa gång jag använde precis samma recept blev resultatet allt annat än lyckat. Mycket märkligt! Nu har jag hunnit få lite vana sedan dess på vad som brukar funka och vad som inte fungerar. Alltså ett helt eget recept. Eller snarare ett recept som är snickrat från lite olika recept.


Pepparkakscheesecake med lingonmousse

Botten
 35-40 pepparkakor
50 g smält smör

Fyllning
400 g philadelphiaost
1.25 dl socker
1 dl maizena
1,5 dl turkisk youghurt
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära malen
1 krd nejlika malen
3 st ägg






Lingonmousse
1 dl lingondricka
1dl socker
2 dl grädde
1 dl vispad grädde
2 blad gelatin



Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.  Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

Blanda socker, maizena, pepparkakskryddor och vaniljsocker i en skål. Häll i turkisk youghurt och färskost och vispa krämigt. Helst i matberedare annars med en elvisp. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn och gärna lite fluffig smet. 

Fyll smeten över kakbotten och  grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.  


Blötlägg gelatinet i vatten cirka 5-10 minuter. Smält ihop lingondricka, socker och grädde i en kastrull på spisen. Krama ur gelantinbladet och blanda det med gräddkoket. Rör sedan försiktigt ner blandningen i den vispade grädden. Låt svalna i kylen och bred sedan ut över cheescaken

Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.









Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...