torsdag 27 augusti 2015

Augustirosor

Vädret gör att det verkligen känns som höst nu. Oavsett väder finns det fortsatt mycket fint att njuta av i min rosenträdgård. Jag har tre sorter i rosenträdgården som planterades tidigare under säsongen men som ännu inte har blommat. Nu har alla tre knoppar och när de till sist slår ut har hela rosenträdgården i Hult blommat.


Vår härliga honungsros är helt överblommad och vår Flammentanz blommar med sina sista blommor. Det känns lite vemodigt att deras blomning är över för den här gången. Fast när de blommat över brukar de växa till sig ordentligt vilket innebär att de kommer att bli än mer spektakulära till nästa år. Spektakulär är den enda beskrivning som till fullo gör dessa båda rosor rättvisa.


En grå dag som denna då lyser Flaming cover upp i trädgården. Har inte varit så förtjust i gula rosor tidigare men undrar nu varför. Det är ju som att plantera solsken i trädgården.


Funderar lite på att plantera en rabattros intill vår uppstammade ros. Tänker att effekten kan bli lite som att det är en rosenbuske med två sorters rosor på.


Rose de rescht hör till nykomlingarna i rosenträdgården. Till en början såg den inte riktigt ut att trivas men nu äntligen har den växt till sig lite och är helt översållad med blommor.


Även om honungsrosen har blommat över så skapar dess bladverk en vackert grön vägg. Dessutom blommar pelargonierna som hänger intill rosen vilket blir en fin kontrast.


Just kontraster är något som jag tycker om. Rosor mot rost blir verkligen till en vacker effekt. Här är rosen Penny Lane som har blivit till en favoritros.Rosornas ros är dock New Dawn. Den är inte den mest spektakulära eller ens den som är vackrast av alla sorterna vi har. Däremot är den rosen som blommar även sedan frosten kommit och är dessutom först att blomma i början av säsongen.


Vår New Dawn har haft tre år på sig att växa och täcker allt mer av rosenträdgårdens ena vägg.


Här är då vår rosenträdgård och det går snabbt att konstatera att det krävs ytterligare några år för att den skall växa till sig ordentligt. Dessutom står det en fläder planterad alldeles intill som skall flyttas för att inte skymma våra rosor. Den planterades när vi fortfarande höll på att anlägga rosenträdgården och inte hade en tanke på hur mycket utrymme som egentligen skulle krävas. Alltså helt perfekt trädgårdsväder för oss nu. När det är varmt och torrt passar det inte alls att plantera om buskar och träd. Då återstår bara att komma på en ny plats till den där flädern. Jag tycker att det är märkligt svårt att hitta platser till träd och buskar. Alldeles för många gånger har jag i efterhand konstaterat att de platser jag valt varit helt fel. Vissa buskar i trädgården har därför fått flytta runt ordentligt innan de till sist fått en definitiv plats. Å andra sidan är det kanske inte något som är definitivt i en trädgård. Trädgården i sig är ju föränderlig och i en konstant rörelse genom årstiderna.

1 kommentar:

Hemkära Hanna sa...

Så ljuvligt vackert!
Ja, det där med placeringar är inte alltid så enkelt minsann.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...