torsdag 30 maj 2013

Brödbak i Hult

När vi bakar här i Hult så ser vi till att göra det ordentligt. När man ändå är igång så går det av bara farten och då är det lika bra att passa på att smida medan järnet är varmt så att säga. Favoritbrödet de senaste året är ett bröd med morot och linfrön. Gott och mättande och morötterna gör att det håller sig saftigt länge. Till och med tonårsdottern som är lite skeptisk till mina nyttigheter älskar detta bröd och sitter gärna uppe en stund extra om jag bakar på kvällen.


Bröd med morot och linfrön
25g jäst 
5dl vatten
0,5 dl rapsolja
2msk flytande honung
2 morötter (finrivna)
1dl krossade linfrön
0,5 dl linfrön
2 msk torkade nässlor
6dl rågsikt
8dl vetemjöl

Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen till den är smidig. Allra bäst blir degen om den görs i en köksmaskin och får stå och blanda i några minuter. Jäs ca 1 timme.

Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar och rulla dem till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min utan bakduk. Grädda 10-15 min mitt i ugnen på 225 grader. Låt bullarna svalna på galler eller på en bakduk.



De torkade nässlorna kan uteslutas ur receptet.


Jag brukar låta bröden svalna mellan bakdukar. Enligt min farmor håller sig brödet saftigt längre då. Jag vet inte om det stämmer säkert, men det verkar ju dumt att chansa eftersom att resultatet hittills alltid har blivit bra.

Väl svalt fryser vi in brödet i återförslutningsbara påsar. De är praktiska att använda eftersom det inte är alltid som allt bröd används på en gång. Påsarna kan dessutom återanvändas till många brödbak. Nu är frysen i källaren helt full med bröd och vi behöver inte baka på ett tag!

6 kommentarer:

Anneli sa...

Åh , vad ditt bröd ser gott ut!
Tyvärr är jag glutenintolerant så tror inte att det bara går att byta ut mjölet.............nä,jag får hålla mig till mitt torra och smaklösa bröd.

Vad fin du var i ditt förra inlägg....snygga klänningar och massa girlpower.

Kram Anneli

Prinsessorna på Bellevue sa...

Åh, det där såg riktigt gott ut, så jag har kopierat receptet och måste testa dessa bröd! Vad duktig du är som bakar och grejar, men det finns ju inget som är godare än hembakt bröd!

Kraam
Petronella

VisaLiza sa...

Men du det kan allt funka. Jag har gjort detta glutenfritt en gång men använde majsmjöl och någon glutenfri mix och lite havregryn. Det blev inte likadant men det blev bra till slut. Kramar Liza

VisaLiza sa...

Du kommer inte att ångra dig om du testar, supergott bröd! Egentligen tycker jag att det är hemskt tråkigt att baka just bröd. Men jag gillar verkligen inte köpt bröd alltså får det bakas ordentligt när jag ändå håller på. Kramar Liza

Diana sa...

Nybakat är jättegott! Men det gäller att frysa om man inte äter det direkt. Tyvärr är vår frys full att Batmans projekt 2 be... Som några kilo lingon, massa skal från skaldjur, sparris delar osv osv...

VisaLiza sa...

Låter som att Batman har spännande projekt för sig :)Du får baka lite i taget helt enkelt ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...