onsdag 23 december 2015

Saffranssnitt

Som jag nämnt tidigare har jag den här julen lite förvandlats till Grinchen. I normala fall brukar jag baka stora mängder pepparkakor och lussekatter redan i november och sedan lite annat smått och gott under december. I år har det inte blivit så och nu är det redan dagen innan julafton och jag längtar efter sådant som smakar saffran. Tur då att det finns ett recept som är busenkelt och dessutom smakar gott av saffran!


Saffranssnitt
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
0,5 g stött saffran
1 msk ljus sirap
2.5 del vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt och rör sedan sedan ihop det med sockret. Tillsätt därefter övriga ingredienser till en deg. Kavla ut degen i tre längder på en plåt. Grädda sedan i ugnen i tio minuter på 175 grader. Skär längderna i bitar medan kakan fortfarande är varm.

Kommentar
I grunden är det här ett recept för kolasnitt vilket är världens bästa recept. För den som är sugen på pepparkakor men inte orkar lägga den tid det tar att baka dem är det bara att byta ut saffran mot pepparkakskryddor. Det går också alldeles utmärkt att byta ut sirapen mot tre matskedar jordnötssmör och sedan lägga på hackade jordnötter innan kakorna gräddas. Vaniljsockret kan bytas ut mot ingefära för ytterligare en smakvariation. En perfekt kaka helt enkelt eftersom den kan varieras i oändlighet och bara fantasin sätter gränserna.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...