söndag 6 oktober 2013

Gatukonst

Det finns en stadsdel i Dublin som är lite märklig och ligger alldeles nära de stora shoppinggatorna. Här finns en spännande blandning av grönsakshandel, loppisar, butiker för kuriosa, slaktare och lite annat smått och gott. Oftast har jag bara susat förbi där med spårvagnen men så någon gång har det hänt att jag hoppat av en hållplats tidigare för att promenera. Senast jag var där var jag nyfiken på en stor tegelbyggnad som såg ut att vara en saluhall. Jag hade nästan rätt, det var torghandel av grönsaker fast inomhus istället för på ett torg.


I samma område finns också helt fantastisk gatukonst.  Jag skulle vilja påstå att den häftigaste utställningen i Dublin hittar man inte på något galleri utan istället utmed stadens gator. Bilden ovan är tagen på en tom kontorsbyggnad som nu istället fungerar som en enorm reklampelare för filmen Worlds End. Helt klart den häftigaste bioannons jag har sett.


Det här är min absoluta favorit! Färgerna, motivet, ja allt är helt enkelt bara så bra. Enda problemet var att lyckas få till en bra bild eftersom folk envisas med att parkera sina bilar utmed vägen.


Att elskåp är tråkiga kan vi nog enas om. Det har funnits tävlingar i lokaltidningen här hemma med förslag på hur man kan dekorera elskåp. Jag måste säga att jag gillar detta. Lekfullhet och humor är viktiga ingredienser i konsten anser jag.


Tänk så mycket mer intressant en tom betongvägg blir med ett konstverk. Lite tråkigt dock att klottrare inte kunnat hålla sig borta. Tänker annars att de skulle se den här typen av konst som en möjlighet.


Det här elskåpet är förvisso dekorerat med reklam, men likväl intressant. Jag tror att konst är ett viktigt inslag i det offentliga rummet. Konst i alla dess former väcker kreativiteten hos den som möter konsten och det kan leda till mycket spännande. Konsten i den offentliga miljön har också en viktig funktion för att hålla samman en plats och skapa en röd tråd!

7 kommentarer:

Anna sa...

Så fantastiskt att se! Det är annat än det klotter och förstörelse man brukar se!
Kram Anna

Hannis sa...

Snyggt!
Jag gillar när man låter byggnader bli konst, för det där är konst.
Mera sånt skulle vi ha här kan jag tycka.

Kram Hannis

Christina sa...

Härligt med ett inlägg om konst. Jag blev också fascinerad av all fantastisk graffitti när vi var i Berlin för några år sedan.
Och visst är humor och lekfullhet viktiga ingredienser.
Konst gör vardagen mer betydelsefull på något vis...

Önskar dig en konstfull och fin vecka! Kram

Jennie Bergius sa...

Favoritbilden var ju helt underbar! Jag blir så imponerad av de som kan måla sådär :)

Tack fina du! Ha en härlig måndag <3 Jennie

Anonym sa...

Wow...Favoriten är fantastiskt vacker <3
/Kram

Choices By Annie sa...

Ljuvlig gatukonst men visst är det märkligt det där att klottrare inte kan hålla sig borta, för som du säger de borde ju se möjligheterna i att få visa upp sina konster.
Vackert är det iallafall
Kram
Annie

Chris sa...

Riktigt häftigt! Tack för tipset

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...