lördag 26 april 2014

Att välja annorlunda

I år är det tio år sedan vi valde att köpa huset i Hult. Ett val som vi sedan dess har fått försvara fler gånger än jag minns. Dels från människor i vår omgivning som inte förstod varför vi valde att köpa oss ett hus långt borta från där vi bodde och även från människor i husets närhet som inte förstod vad vi skulle där och göra. Vad har stadsfolk på landet att göra? Visst var det så att vi inte fullt ut förstod omfattningen av renoveringsbehovet på huset här i Hult. Det vi dock med säkerhet visste var att vi ville ha ut något annat i livet än att bo i en liten lägenhet där det kändes som att varken vi eller barnen fick plats. Vi drömde om ett hus fyllt med liv och rörelse och helst på landet med en lummig trädgård. På den tiden bodde vi i Stenungsund och jag ville helst att vi skulle hitta det där huset i min hemkommun Kungälv. Det vi ganska snart insåg var att om vi valde att köpa ett hus där då behövde vi arbeta mer och med det ha betydligt mindre tid att njuta av det där huset. Olika händelser ledde fram till att vi hittade huset i Hult som var till salu till ett mycket lågt pris. Även när renoveringarna är klara kommer vi ha gjort en bra affär på så vis att våra huslån fortfarande är låga och gör det möjligt för oss att leva billigt om vi vill. Förvisso har vi spenderat åtskilliga timmar i både hus och trädgård. Skulle de timmarna räknas om till pengar då har vi onekligen gjort en riktigt dålig affär. Fast allt det där jobbet var ju en av anledningarna till att vi köpte huset här i Hult.

Vitsippor som växer i vår egen trädgård precis nu
Tänk så mycket vi har lärt oss under de tio år som har gått. Vi är fortfarande inte några snickare, men våra kunskaper inom renovering och återbruk börjar bli ganska stora. För tio år sedan visste jag inte någon annan som gjort samma val som vi. Att välja bort storstadsområdet till förmån för landsbygden. Gröna vågen hade jag visserligen koll på men det var ju en annan generation än vi. Idag är det inte ett särskilt märkligt val eftersom fler och fler väljer precis så. Underbara Clara som jag ofta inspireras av valde att flytta ut på landet. Hon och hennes man valde ett boende vars kostnader var så pass låga att de kan välja att arbeta mindre. I programmet De obekväma berättar hon om sitt livsval. För mig innehåller programmet en stor dos igenkänning och jag känner mig onekligen stärkt i mitt eget val när jag hör Clara berätta.

Valet vi har gjort är inte alltid lätt. Jag misströstar många gånger under vintern och till skillnad från Clara bor jag inte i Norrland utan istället i norra Bohuslän. Egentligen bor vi ganska nära det mesta eftersom vi bara har en och en halv mil ner till Munkedal och där finns det mesta som kan behövas. Fast när det är mörkt och kallt om vintern och pannan inte alltid vill fungera eftersom den börjar bli till åren kommen då tänker jag att valet vi gjort är ganska galet trots allt.

Nu är trädgården i Hult åter grön
Fast så snart ljuset kommer åter då försvinner de där tankarna igen. Konstaterar att från början av mars till början av november ungefär då känner jag att jag lever mitt liv på en alldeles ljuvlig plats. Tiden från novembers början till någon vecka i januari går det att stå ut med utan något större problem med tanke på julen som jag onekligen älskar. Då var det egentligen bara från mitten av januari till i början av mars som jag känner mig smått galen som valt att flytta ut på landet!

1 kommentar:

Hannis sa...

Det är ju både för och nackdelar det där med att bo på landet.
Men om man trivs så många månader om året så har man gjort ett bra val=))
Så tänker jag livskvalitet!
Underbart!

Kram Hannis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...