onsdag 24 september 2014

Äppledrömmar och tankar om julen

Att bli med äppleträd visar sig inte vara så enkelt som en skulle kunna tro. Det är många beslut som måste tas innan trädet eller som i vårt fall träden står på plats. Den första frågan är vilken typ av träd vi skall välja. Vi hade tänkte oss ett så kallat familjeträd med flera sorter på ett och samma träd. Men plantskolan rådde oss att istället satsa på två träd om vi känner att vi har ytan för dem. På plantskolan menade de att fördelarna var många med att välja två träd istället för ett familjeträd och så får det bli. Då återstår frågan om vart träden skall planteras och svårast av allt vilken sort skall vi ha? Vill vi ha tidiga eller sena äpplen? Röda eller gröna? Har egentligen aldrig tänkt så mycket över hur många sorters äpplen det faktiskt finns.


Det jag vet med säkerhet är att jag inte vill ha sura gröna äpplen utan mycket hellre söta röda. Vill också ha träd som ger mig frukt redan nästa säsong eftersom jag är utrustad med mycket dåligt tålamod. Att vänta är verkligen inte min starka sida. Faktiskt är det så att jag nog borde träna på det där med tålamodet,


Drömmer om att nästa sensommar skörda massor av äpplen och om allt gott som de kan användas till. Äpplemos och paj är givet men jag använder gärna äpplen även i sallad och gryta. Är dessutom lite nyfiken på att pröva göra egen äpplemust. Torkade äpplen hör till mina favoriter. Helst skulle jag hänga dem vackert på tork här hemma men så var det tålamodet som gör sig gällande igen. har därför investerat i en tork för bär, frukt och svamp som jag ser fram emot att pröva.


Förutom att äpplen är riktigt goda så är de också vackra att se på. Till jul brukar vi alltid ha ett stort glasfat som vi fyller med röda äpplen, clementiner, nötter och annat smått och gott. Vackert att titta på och gott att äta av. I år har jag tänkt göra dekorationer som inte är lika ätbara. Förra året var Sophie och jag på Hagalund trädgård där de kombinerat äpple och mossa till vackra dekorationer. Med tre månader kvar till julafton känns det faktiskt lite mysigt att börja tänka på julen som hör till mina favorithögtider.

1 kommentar:

Sofia - Strawberry Dreams sa...

Åhhh vad mysigt att plantera äppelträd! Det måste vi också göra för oj vad jag kollar avundsjukt på grannarnas alla äppelträd så här års... Fatta lyxen att kunna gå ut i trädgården och plocka in egna äpplen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...