lördag 13 september 2014

Min röst

Imorgon är det val till kommuner, landsting och riksdag. En viktig dag som kan förändra många människors vardag. Att rösta är för mig inte något som jag ser som en möjlighet utan något som är absolut nödvändigt. Demokratiska fria val är inte en självklarhet i världen och vi bör vara rädda om den möjlighet vi har.

För tjugo år sedan gjorde jag ett aktivt val att bli medlem i Socialdemokraterna. Jag ville förändra världen och göra den lite bättre och kände tydligt att SSU och Socialdemokraterna var rätt väg att gå. Jag har kanske inte förändrat hela världen under de år som har gått sedan dess men jag har kunnat påverka i frågor som jag tycker är viktiga. Det som är viktigt för mig är att alla människor skall få bra möjligheter i livet oavsett storleken på föräldrarnas plånbok ser ut. Alla barn skall ha rätt till en bra skola och med det få verktygen att skapa sin egen framtid.

"Socialdemokratisk politik bygger på gemensamt ansvar och solidaritet. Vi menar att alla människor ska omfattas av en solidarisk grundtrygghet som garanteras av att vi alla hjälps åt och tar ansvar. Plånbokens storlek får aldrig vara avgörande när det gäller rätten till grundtrygghet och därför skall välfärden finansieras via skatten. Vi bryr oss om alla människor och vill att alla ska ha det bra och för att uppnå detta krävs att vi alla tar ett ansvar för varandra och det samhälle vi lever i." Socialdemokraterna i Munkedal 2014Det där med att välja med hjärtat istället för plånboken är ett viktigt vägval. Idag har jag en ekonomisk situation som gör att jag får mer i plånboken av alliansens skattesänkningar. Samtidigt vet jag hur det är att behöva vända på varje krona och inte veta hur månadens alla räkningar skall kunna betalas eller hur vi ska kunna betala för eventuella utflykter i barnens skola. Jag vet hur tufft det är att ha barn och att aldrig ha tillräckligt med pengar. Jag tror starkt på att det bästa är att vi gemensamt betalar för det som alla behöver sådant som skola, äldreomsorg, sjukvård men också vägar, tåg och räddningstjänst. Vi betalar efter förmåga och får efter behov och på så vis skapar vi ett system där även den som är svag får ta del av det den behöver. För egen del fick jag för två år sedan möjligheten att göra en gastric bypass operation. En operation som inneburit ökad livskvalitet och otroligt mycket bättre hälsa för mig men som jag inte hade haft möjlighet till om jag varit tvungen att betala själv. 


För mig som feminist och socialist finns det bara ett alternativ att rösta på eftersom jag vill ha ett bättre Sverige för alla! Jag vill se ett Sverige där klyftorna minskar och där rasism och främlingsfientlighet inte längre är ett samhällsproblem. Jag vill att Sverige skall vara ett land där mina barn och mitt barnbarn kan växa upp och leva i trygghet. Att de skall veta att om de blir sjuka eller arbetslösa så finns det ett samhällssystem som täcker upp när de själva inte har möjlighet. Imorgon röstar jag på Socialdemokraterna och på en annan färdriktning för Sverige!

1 kommentar:

Fröken Grön sa...

Jag har också röstat idag. Även om jag inte är engagerad i något politiskt parti, så tycker jag det är superviktigt att värna om den demokratiska processen. Det borde onekligen heta "röstansvar" och inte "rösträtt".

Må så gott!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...