tisdag 22 juli 2014

Örtsalt

Att göra eget örtsalt var så pass enkelt och roligt att jag hunnit göra två sorter de senaste dagarna. Den första sorten var en mix av lite allt möjligt och lite av ett test. Jag gallrade purjolök och tänkte det var synd att låta den gå till spillo. Har läst att purjolök ofta ingår i örtsalt och tänkte att det kan ju inte ha någon betydelse om den är väldigt späd. I övrigt hade jag i ruccola, dill och givetvis salt. Hittade inte något recept som angav några exakta mängder så jag testade mig fram. Vad som verkade vara viktigt var att mixa örterna ordentligt så de blev till en riktigt blöt röra där saltet sedan blandades ner. När det var klart breddes salt och örtröran ut på ett bakplåtspapper och lät den torka i ugnen på femtio grader under några timmar. Det färdiga resultatet hälldes sedan det svalnat på en burk och både smakar och luktar helt fantastiskt.


Såg att många recept på örtsalt innehåller libbsticka. Vi har en libbsticka i vår trädgård som planterades förra året. Den har en riktigt skarp smak och jag har tyckt att det har varit svårt att använda den. Den tar över helt när den används och det har gjort mig skeptisk till att använda den. I liten dos skulle den dock fungera väl i ett örtsalt visade det sig. Salt nummer två kom att innehålla lite med betoning på lite libbsticka, dill och citron. Vad gäller citronen så tog jag i både rivet skal och juice från själva frukten. Helt olika smaker och lukter mellan de båda salten men attans så gott! Kul att få användning för sådant som jag inte riktigt vetat vad jag skall göra med.

4 kommentarer:

Torpliv sa...

Vilken härlig idé att göra eget örtsalt! Och visst är det fantastiskt roligt att kunna använda egenodlade ting för att skapa varor till skafferiet. Gissar att du kan hitta på massor med spännande saker när du nu dessutom fått växthus att odla i, måste vara riktigt roligt!
Önskar dig en fin dag i solen!
Kram Petra

Hannis sa...

Jag måste prova känner jag nu!
Jag läste om någon som gjort salt på resterna från juicepressen.
Och juice gör jag varje dag så det är också en sån där "att testa" sak.

Bra sätt att ta tillvara på allt också.

Kram Hannis

Choices by Annie sa...

Vilken fantastisk idé. det där "pinnar" jag direkt. Fantastiskt miljövänligt, giftfritt och ekologiskt precis som jag vill ha det.

Fin dag på dig hoppas du har det fint i värmen
Kram
Annie

Elin sa...

Vi hade en libbsticka i trädgården när vi flyttade hit. Det tog lång tid innan jag lyckades lista ut vad det var för växt, och när jag väl kom på det så hann jag inte använda den särskilt mycket innan vi råkade ta död på den när vi grävde för jordvärme. Funderar på att planera en ny eftersom jag har läst att de ska vara bra smaksättare - i små mängder.

Tack för tipset om örtsalt. Det hade jag aldrig tänkt på att göra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...