måndag 21 juli 2014

Nya smaker

Vårt växthus är äntligen på plats och fyller sin funktion. Det är visserligen lite kvar att göra innan det är helt färdigt men det tar vi allt eftersom. Nästa vår skall vi bygga drivbänkar i växthuset så odlingarna får gott om plats att växa på. I år kör vi dock med hyllor och har plantorna i krukor och det går också bra. Till nästa år skall växthuset även få ett litet trädäck och en vägg precis utanför dörren. Tanken är att jag ska sätta hyllor på väggen och sedan stå där och påta med mina växter. På altanen är det också tänkt att rymma ett litet bord och två stolar så vi kan dricka kaffe och se ut över odlingarna.


Odlingarna har onekligen blivit större i år. Igår kompletterades de dessutom med ytterligare två odlingslådor. Dessa är av lite mindre storlek och har byggts av spillvirke från uterumsbygget. Härligt att kunna ta tillvara även det som bara är spill. Frågan som nu har dykt upp när odlingarna blir allt större är hur vi skall ta tillvara det vi odlar. I år har jag varit lite mer på när det gäller att verkligen ta tillvara det som odlas. Jag har lärt mig att rädisor går alldeles utmärkt att tillaga vilket resulterade i att vi i år inte har några rädisor som står kvar i landet och till slut rensas bort. Har även lärt mig att ruccola är otroligt användbart och kan användas på samma sätt som spenat och mangold. Annars har det också varit en sådan sak som vi fått alldeles för mycket av. Igår testade jag att förvälla och frysa in ruccola samt att ha den i hemmagjort örtsalt vilket fungerade riktigt bra båda delarna.


Att söka nya användningsområden för det vi odlar har lett till att jag hittat många recept i helt andra riktningar. Tänk så mycket spännande mat som jag inte hade en aning om. Dagen igår blev lite av en prövningarnas dag eftersom varje måltid innehöll sådant som vi aldrig testat förut. Till frukost blev det chiapudding med frukt. Har läst om chiapudding länge men inte riktigt vågat pröva. Började dock bli lite trött på att alltid äta overnight oats till frukost och testade något nytt igår. Övriga familjen var inte imponerad men jag tycker att det var riktigt gott. En håller sig mätt länge också och det är riktigt bra. Till lunch hade vi sill och potatis med kokta gulbetsstänger som tillbehör. Jag har tidigare använt rödbets/gulbetsblast som är späd i sallader och i pesto. Läste i helgen att även när den dragit iväg och blivit stor kan själva stammarna användas. De kokas en stund i lätt saltat vatten eller buljong och smakar riktigt gott. Middagen blev med inspiration från min nya favoritblogg när det gäller mat, nämligen Våra oköttsliga lustar. De har otroligt många spännande recept. Vi valde att äta kyckling till en otroligt god potatissallad gjord på ungsrostade potatisklyftor. Till detta serverades hummus och nu äntligen har jag fått köpt tahini och konstaterar att den lyfte smaken på hummusen till nya höjder!


7 kommentarer:

Choices by Annie sa...

Så roligt att testa nya smakar, det måste man ibland.
Verkligen roligt med växthus, ser fram emot att få följa med nästa säsong,)
Fin kväll till dig
Kram
Annie

Mycket annat & lite betong sa...

Kul med växthuset!
Så bra att använda spillvirke till lådorna. Vi håller på med en vedförvaring, också av överblivet virke.

Kram Agneta

Christina sa...

Fint medväxthus, det har vi också pratat om att skaffa. Trädgården är dock inte så stor så vi har inte bestämt oss för om vi ska klämma in något sådant eller ej.
Ska kolla in den där bloggen du tipsa om.
Ha det fint!
Christina

Rost och rädisor sa...

Grattis till växthuset! Nu öppnar sig nya möjligheter inför nästa säsong!
Så roligt att prova nya maträtter. Här har vi varit lite slöa på den fronten annars hade vi för vana under många år att prova en ny rätt i veckan som vi betygsatte med tanke på smak och lätthet att göra ( det handlade om vardagsluncher som man vill ska gå rätt snabbt). Bra idéer sparades i pärmar.

Trevligt att hitta till din blogg! Ser att du har mycket kul för dig, så jag återkommer med all säkerhet.

Allt gott
Anette

Villa Frejas bokblogg sa...

Underbart med växthus. Hos oss växer det så det knakar. Kram.

bara anna sa...

Till nästa år är planerna att vi också ska ha växthus. Till hösten/vintern ska hönsen bo där så vi hoppas att det blir riktigt bra jord där efter att de har gödslat...
Nu ska jag in och kolla på bloggen du länkar till, behöver verkligen lite mer matinspiration.
Kram

Decdia sa...

Jag så avundsjuk på ditt växthus! Ett sånt behövs verkligen här i Sverige där värmen ofta kommer så sent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...