fredag 6 december 2013

Saffranstårta

Det är fredag och så passar det bra med en ljuvligt julig tårta! Saffranen passar utmärkt till den lite bittra lingongrädden. Det här är ett recept som från början är glutenfritt. Man kan givetvis göra tårtan med vanligt mjöl men den blir faktiskt bättre med mjölmix. Utesluter man saffranen är detta ett utmärkt recept när man skall baka glutenfria tårtbottnar. Jag har tidigare gjort glutenfria tårtbottnar efter ett vanligt recept och bara ersatt mjölet med mjölmix och det har inte blivit riktigt bra. Det här receptet gör att man får en luftig och fin kaka som passar alldeles utmärkt till tårta. Här i Hult bjöd vi på saffranstårtan när vi hade glöggmys i söndags och den var mycket uppskattad även av barnen.

Recept
3 ägg
2 dl socker
2 dl mald mandel
3 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
1 tsk vanlijsocker
1 paket saffran (0.5 g)
0.5 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör

Topping och fyllning
3 dl vispad grädde
2 dl råröda lingon (blanda 2 msk socker i lingonen)

Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mjölk och smör i smeten och vispa på låg hastighet. Fortsätt vispa och tillsätt mjölblandningen. Smörj och bröa en sprinform (tänk på att använda glutenfritt ströbröd). Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 30 minuter på 175 grader.

Blanda under tiden den vispade grädden med de rårörda lingonen. Lingonen kan smaka lite bittert och vill man hellre ha en sötare smak ökar man mängden socker. Dela den gräddade kakan i två bottnar. Bred hälften av lingongrädden på den ena bottnen och lägg på nästa botten. Toppa tårtan med resten av lingongrädden och dekorera med några extra lingon.

2 kommentarer:

Decdia sa...

Jösses vad det finns julbaksgrejer som jag aldrig hört talas om! Låter smarrigt!

Emma sa...

Mums så gott. Älskar saffran! Vi ska ha adventsfika på söndag och då blir det godis, saffransbullar och pepparkaksmuffins:) Kram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...