I år blev jag tvungen att köpa mig en pumpa eftersom den egna skörden inte blev särskilt omfattande. Den allra minsta pumpan i bild är en hemmaodlad halloweenpumpa. Den skulle inte bli mycket till lykta kan en ju snabbt konstatera. De två gula pumporna är spagettipumpor från förra året som jag testade att lagra i rumstemperatur. De ser fortfarande fina ut men jag valde att låta dem bli till dekoration istället för att ha dem till mat.
Jag läste en artikel i en tidning för någon dag sedan om hur någon upptäckt att det faktiskt går att använda hela pumpan! Att den inte bara är dekoration utan också är ätbar. Trodde nästan att det var lite på skoj men har insett att många inte vet hur användbar en pumpa faktiskt är. Sen är det klart att det är lite arbete att ta tillvara på innehållet, men verkligen värt mödan.
Här har jag öppnat upp pumpan och först tagit hand om alla pumpakärnor. Det trådiga fruktköttet som kärnorna sitter i brukar jag lägga i komposten. Kärnorna spolar jag sedan av i ett durkslag och sparar några till nästa års skörd medan resten blir till snacks. Sedan gröper jag ur pumpan ordentligt för att ta tillvara på allt. Detta sedan användas till allt möjligt gott. En av mina favoriter är pumpasoppa men det är också gott i paj och i bröd. Den här gången tänkte jag att jag skulle testa något nytt och valde att göra en pumpakaka lite i stil med saffranspannkaka. Det blev riktigt lyckat och dessutom uppskattat av familjen.
Pumpakaka med grädde och hallonchiasylt |
Pumpakaka
1 kg pumpa
5 ägg
2 dl mandel
1 bittermandel
2 dl grädde
1 tsk agavesirap
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
Gör så här:
Lägg pumpan i en smord eldfast form och ställ in i ugnen på 175 grader tills dess pumpan blivit mjuk och mosig. Häll sedan över i en skål och mixa pumpan till en slät smet med en stavmixer. Tillsätt grädde och ägg och vispa smeten slät. Riv bittermandeln fint och tillsätt tillsammans med agavesirap,vaniljpulver och salt. Hacka mandeln fint och rör ner i smeten. Häll över smeten i den eldfasta formen och grädda i ugnen i 30 minuter. Serveras ljummen med grädde och sylt.
Kommentar:
Mängden pumpa är lite ungefärlig, det måste inte vara exakt. Kakans konsistens blir lite som en pannkaka.
Pumpakärnorna blir riktigt goda om de rostas i ugnen. Häll över lite olja och salt och rör runt, bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175 grader i trettio minuter. Låt svalna och servera!
Nu lyser det fint på trappen här hemma i Hult och jag börjar så smått att se fram emot att plocka fram julbelysningen. Hur tidigt får en sätta upp den egentligen? Får nog ge mig till tåls i alla fall i två veckor till tänker jag.